Πόσο επηρεάζει η πανδημία την ορκωμοσία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, το πρωί της Παρασκευής

File Photo: Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ορκίζεται στις 11 το πρωί της Παρασκευής ως η έβδομη πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μια μέρα μετά την εκπνοή της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, σήμερα το βράδυ.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωναϊού πλήττει την σχετική τελετή που θα διεξαχθεί στη Βουλή με ελάχιστους παριστάμενους αυτό φυσικά δεν αλλάζει την σπουδαιότητα του γεγονότος.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστή η Βουλή αποφάσισε τον δραστικό περιορισμό των καθιερωμένων προσκεκλημένων για την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Δημοκρατίας για ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς λόγους. Την ίδια ημέρα ως μέτρο προστασίας θα αποφευχθούν και οι εθιμοτυπικές χειραψίες μεταξύ των υψηλών προσκεκλημένων και θα προτιμηθούν τα νεύματα ή οι χαιρετισμοί δια του αγκώνα ή της γροθιάς.

Κατόπιν συνεννόησης του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με το υπουργείο Υγείας και την ίδια την κυρία Σακελλαροπούλου η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τον συνωστισμό, αποφασίστηκε η τελετή να διεξαχθεί με το 1/10 των προσώπων που παρίστατο παραδοσιακά και συγκεκριμένα ο αριθμός να παρισταμένων να μειωθεί από τους 1.000 περίπου στους 100.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά την τελετή ορκωμοσίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, θα παραστούν το Προεδρείο της Βουλής, τα κόμματα έναντι του συνόλου των βουλευτών τους θα εκπροσωπηθούν από περίπου 35 και συγκεκριμένα μόνον από τους αρχηγούς τους, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρεσβευτές θα εκπροσωπηθούν από τον πρύτανη του διπλωματικού σώματος, ενώ οι οικείοι της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα παρακολουθήσουν την τελετή από τα θεωρεία αλλά θα είναι επίσης περιορισμένοι και τοποθετημένοι αραιά για λόγους προστασίας.

Στην τελετή θα παραστεί επίσης περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Δικαστικού Σώματος, ενώ επίσης περιορισμένη θα είναι η συνοδεία της Ιεράς Συνόδου μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο προεξάρχοντος του οποίου θα γίνει η τελετή της ορκωμοσίας της κ. Σακελλαροπούλου. Τα κόμματα είχαν ενημερωθεί από το πρωί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να ανακαλέσουν όλες τις προσκλήσεις που είχαν απευθύνει προς πολίτες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: