Πομπέο: Απαράδεκτη η αναβίωση βίας στο Αφγανιστάν μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. EPA, SHAWN THEW




Η “αναβίωση της βίας” που παρατηρείται στο Αφγανιστάν αμέσως μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν είναι “απαράδεκτη”.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

“Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως ώστε η ειρηνευτική διαδικασία να μπορέσει να προχωρήσει”, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Ντόχα.

Παράλληλα, ο Πομπέο κατήγγειλε την “απερίσκεπτη” έρευνα, τη διενέργεια της οποίας επέτρεψε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν, όπως ωμότητες που φέρεται να διαπράχθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες.

“Είναι μια απίστευτη ενέργεια εκ μέρους ενός πολιτικού θεσμού που δεν έχει να λογοδοτεί και που μεταμφιέζεται σε νομικό όργανο”, υπογράμμισε ο Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για μια “απερίσκεπτη” απόφαση που σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την υπογραφή από τις ΗΠΑ μιας ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας που αφορά το Αφγανιστάν”, τόνισε.

Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

Διερμηνέας του Πενταγώνου “έδωσε” στη Χεζμπολάχ πληροφοριοδότες των ΗΠΑ στο Ιράκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: