Νέο σοβαρό πλήγμα για Ερντογάν: Μετά τον Νταβούτογλου ίδρυσε κόμμα και ο Μπαμπατζάν

File photo: Ο Αλί Μπαμπατζάν σε πρόσφατη συνάντησή του με φοιτητές από πανεπιστήμια της Τουρκίας. Photo via Twitter@ alibabacan




O πρώην στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε σήμερα επίσημο αίτημα στις αρμόδιες αρχές για την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος, αντίπαλου του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία έχει ανάγκη ένα «νέο ξεκίνημα» και απευθύνοντας έκκληση για μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

  • Ο Αλί Μπαμπατζάν, 52 χρόνων και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο πως παραιτείται από το AKP εξαιτίας «βαθιών διαφορών» σχετικά με την κατεύθυνση του κόμματος και η ανακοίνωσή του αναμενόταν εδώ και καιρό.

Ο Μπαμπατζάν, ιδρυτικό μέλος του AKP, το οποίο κυβερνά την Τουρκία από το 2002, υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και μετά υπουργός Εξωτερικών, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έναν ρόλο που είχε από το 2009 ως το 2015. Οι ξένοι επενδυτές είχαν θετική γνώμη γι’ αυτόν όσο ήταν επικεφαλής της οικονομίας.

  • «Υπάρχει ανάγκη για μια νέα αρχή στην Τουρκία», δήλωσε ο Μπαμπατζάν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV.

«Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια (από την ίδρυση του AKP)… Η Τουρκία έχει αλλάξει και δυστυχώς το πολιτικό κόμμα, του οποίου ήμουν μέλος, άρχισε να κάνει πράγματα πολύ αντίθετα προς τις ιδρυτικές αρχές του», δήλωσε.

Οι υποστηρικτές του Μπαμπατζάν υπέβαλαν σήμερα επίσημο αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Το όνομα του κόμματος θα επιβεβαιωθεί στη διάρκεια εκδήλωσης για την ίδρυσή του μεθαύριο, Τετάρτη.

«Υπάρχει ισχυρή ανάγκη να δημιουργηθεί μια πιο ευημερούσα Τουρκία στην οποία να μπορεί κάποιος να ζήσει και αυτό δεν είναι δυνατό με τη σημερινή πολιτική τάξη», δήλωσε ο Μπαμπατζάν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορούν από καιρό τον Ερντογάν και το κόμμα του ότι ποδοπατά θεμελιώδεις ελευθερίες, φυλακίζει επικριτές και υπονομεύει τη δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

  • Τον Δεκέμβριο ένας άλλος άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ίδρυσε το Κόμμα του Μέλλοντος για να ανταγωνιστεί το AKP.

Η κακή οικονομική επίδοση της Τουρκίας μετά τη συναλλαγματική κρίση του 2018 έχει επίσης μειώσει την υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που δείχνει πως η έγκριση της διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία έχει πέσει στο 41,1%, από 48% που ήταν γύρω στον Οκτώβριο, όταν η έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία έδωσε ώθηση στον πρόεδρο.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περιορισμένη υποστήριξη και για τους αναδυόμενους πολιτικούς αντιπάλους του. Δημοσκόπηση της Metropoll τον περασμένο μήνα έδειξε πως η υποστήριξη προς το κόμμα του Νταβούτογλου είναι 1,2% και για το μελλοντικό κόμμα του Μπαμπατζάν 0,8%. Στην ίδια έρευνα η υποστήριξη προς το AKP ήταν 40%, σημειώνοντας πτώση από το 42,6% που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Δεν τρόλαρε τον Ερντογάν ο Πούτιν, λέει το Κρεμλίνο: “Σύμπτωση” οι συμβολισμοί της τουρκικής συντριβής απ’ τη Ρωσία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: