Πειθαρχία και ατομική ευθύνη για την προστασία των ευπαθών ομάδων, ζήτησε ο Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», Τρίτη 10 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Συστράτευση για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιδημική κρίση του κορωναϊού, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη Βουλή.

«Είναι προφανές ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα, μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, στο πρώτο στάδιό της, την κατάσταση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον τρόπο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, με τα όποια όπλα έχει η κάθε μια, την κατάσταση. Εμείς ζητάμε και θέλουμε αλληλεγγύη. Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Χαίρομαι που αναγνωρίστηκε ότι μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει και βάσει των συμβουλών τους προχωράμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος», είπε ο υπουργός και ζήτησε από όλους «ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το χρονικό διάστημα που έρχεται και στο οποίο πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών».

«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους σε αυτήν την κρίση.

Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών». Είπε δε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η κρίση.

«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη η συζήτηση ενός νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, από τις εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, απόρροια ενός σημαντικού θέματος, αυτού για τον κορωνοϊό», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».

«Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την ανάγκη να υπάρχει θεσμοθετημένο ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κεντρικές δομές του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, τις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε να μπορεί οργανωμένα η χώρα να δίνει απαντήσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, είπε πως ένας Οργανισμός, που είναι βραχιόνας της δημόσιας υγείας, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει αντιδράσει θετικά και λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης πίεσης με χιλιάδες τηλεφωνήματα καθημερινά, από πολίτες και φορείς.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: