File photo: Το γεωτρύπανο της Τουρκίας, “Κανουνί”. Photo via Twitter, @fatih_donmez
Στην Τουρκία, που προδήλως αποκρύβουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν το δικό τους αμανέ. Συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τον Έβρο και την ανατολική Μεσόγειο, προβαίνοντας και σε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα υλοποίησης της επεκτατικής της πολιτικής.
Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στο τουίτερ, ανακοίνωσε ότι στο λιμάνι της Μερσίνας έφτασε το τρίτο γεωτρύπανο. Το νέο απόκτημα του καθεστώτος Ερντογάν έχει βαπτιστεί «Κανουνί», από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566), ο οποίος ήταν γνωστός ως Κανουνί (Νομοθέτης).
Ποιο το επόμενο βήμα;
Το γεωτρύπανο, το οποίο έφθασε από τη Βρετανία μετά από 18 ημέρες ταξίδι, θα αναβαθμιστεί τεχνικά πριν την έναρξη τη δραστηριότητά του. Μπορεί ο Τούρκος υπουργός να κάνει λόγο για έναρξη δραστηριοτήτων «το συντομότερο», είναι προφανές πως αυτό πρακτικά δεν θα μπορεί να γίνει. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να είναι έτοιμο.
Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Και αυτοί αφορούν πρωτίστως την έναρξη γεωτρήσεων και από το τρίτο γεωτρύπανο, το οποίο θα ακολουθήσει τη δράση του «Φατίχ» (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και του «Γιαβούζ» (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520).
Που θα σταλεί το «Κανουνί»;
Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Τουρκία θα ενισχύσει τους σχεδιασμούς της στην περιοχή. Η αγορά νέου γεωτρύπανου δείχνει την πορεία των πραγμάτων και δεν νοείται η όποια υποβάθμιση της νέας αυτής τουρκικής κίνησης.
Και οι κυπριακές γεωτρήσεις
Εντός του 2020 αναμένονται να διενεργηθούν μέχρι και οκτώ γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ( η NOBLE αναμένεται να προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα το 2021).
Πρώτη γεώτρηση θα γίνει από TOTAL- ENI, αλλά όπως προκύπτει από τα όσα έχουν μεταδοθεί, θα υπάρξει μια καθυστέρηση καθώς το γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμη στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου ενώ πριν να φθάσει στην κυπριακή ΑΟΖ θα περάσει από το Λίβανο.
Αυτό δεν ανατρέπει τον ενεργειακό σχεδιασμό των δυο εταιρειών απλά εκ των πραγμάτων σημειώνεται χρονική καθυστέρηση. Περαιτέρω, δυο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις θα κάνει η EXXONMOBIL στο θαλασσοτεμάχιο 10 τον Ιούνιο.
Αν και η προσοχή σήμερα είναι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι σαφές πως στην Άγκυρα οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν.
Επιθετικότητα και επεκτατικότητα σε βάρος του ελληνισμού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Κύπρος σε καραντίνα. Οι χθεσινές αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα έπρεπε να ληφθούν εδώ και καιρό. Κάλλιον αργά παρά ποτέ. Επίσης, η Εκκλησία αντελήφθη πως δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των ανθρώπων για τα κολλήματά της.
Η διαχείριση κρίσεων με όρους μικρομάγαζου δεν γίνεται: Όταν η επιστήμη… προσκυνά τους Αρχιερείς