Περιθωριοποιημένοι οι Δυτικοί στη Συρία: Η Ευρώπη έχει το καθεστώς του θεατή, είναι και παράλληλο θύμα του δράματος του Ιντλίμπ

Μία γυναίκα στη Δαμασκό, φιλά το κεφάλι του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αν Άσαντ. EPA, SANA, HANDOUT




Ανάλυση της Isabelle Lasserre, στην εφημερίδα Le Figaro, σχετικά με την αδυναμία γενικότερα της Ευρώπης να διαχειρίζεται τις κρίσεις, και δη στη Συρία, όπου η αποχώρηση των Αμερικανών άφησε το πεδίο ελεύθερο στη Ρωσία και Τουρκία, με τους Ευρωπαίους βλέπουν την επιρροή τους στην περιοχή να εξανεμίζεται.

Πέραν της Συρίας, φέρνει ως παράδειγμα της αδυναμίας Παρισιού και Βερολίνου, το Ιράν και την Ουκρανία αλλά και τη Λιβύη, όπου επισημαίνει την παρουσία νέων περιφερειακών «χωροφυλάκων», τονίζοντας, ότι μέχρι τα Βαλκάνια, Μόσχα και Άγκυρα μοιράζονται το πεδίο επιρροής, που άφησαν σε «αγρανάπαυση» Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ως προς την απουσία της Γαλλίας στη Συρία, Γάλλος διπλωμάτης αναφέρει, ότι «η Γαλλία ήθελε να διεξάγει πόλεμο, αλλά την τελευταία στιγμή εγκαταλείφθηκε από τους οι συμμάχους της», προσθέτοντας: «Σήμερα, πληρώνουμε για αυτό που δεν κάναμε. Το τίμημα που πληρώνουμε για αυτή την απότομη αλλαγή πορείας, είναι αυτό της ανικανότητας. Αφήσαμε το πεδίο ελεύθερο σε δυνάμεις, που αναπτύσσονται πέραν του ελέγχου μας και έχουν το πλεονέκτημα σε σχέση με εμάς, επειδή αγωνίζονται επί τόπου».

  • Κατά την άποψη της αρθογράφου, η Ευρώπη, πέραν της μείωσής της στο καθεστώς του θεατή, είναι και παράλληλο θύμα του δράματος του Ιντλίμπ.
  • Και τούτο, δεδομένης της σκόπιμα οργανωμένης από τον Ερντογάν μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία, όπως σημειώνει, υπενθυμίζει την ευπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντί να προβλέψει και να οικοδομήσει μια σταθερή μεταναστευτική πολιτική, διασπάσθηκε, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι ανίκανες να ξεφύγουν από τον εκβιασμό της Τουρκίας.
  • Εκτιμά δε, ότι, όπως και το 2015, η μεταναστευτική πίεση είναι πιθανό να επιδεινώσει τις διασπάσεις της ΕΕ και να διογκώσει τον λαϊκισμό.

Ωστόσο θεωρεί, ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες των νέων «χωροφυλάκων» στη Μέση Ανατολή δεν έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τις δυτικές παρεμβάσεις, εκτιμώντας, ότι μπορεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ να σώθηκε και οι τουρκικές επιχειρήσεις να ανέκαμψαν προσωρινά, αλλά σε αυτό το νέο γεωπολιτικό κόσμο, όπου οι συμμαχίες γίνονται και διαλύονται, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα του άλλου, κανείς δεν ξέρει τι θα είναι αύριο. Φέρει δε ως παράδειγμα το γεγονός, ότι οι τριβές της Τουρκίας με τη Μόσχα δεν εμπόδισαν την Άγκυρα να χτυπήσει ξανά στην πόρτα των Δυτικών, ειδικά του ΝΑΤΟ.

«Σε διπλωματικό επίπεδο, η διαδικασία της Αστάνα είναι το ίδιο παγωμένη με αυτή της Γενεύης, με Ρωσία, Τουρκία και Ιράν να μην έχουν δώσει καμία λύση για την αποκατάσταση της σταθερότητας», σημειώνει Γάλλος διπλωμάτης.

Παρατηρεί ότι παρά τις δηλώσεις, οι κληρονόμοι των ρωσικών, οθωμανικών και περσικών αυτοκρατοριών δεν έχουν τα ίδια σχέδια για το μέλλον της Συρίας και ως εκ τούτου, οι αισιόδοξοι δεν αποκλείουν μεσοπρόθεσμα μία επιστροφή της δυτικής επιρροής στην περιοχή, καθώς η μόνη βεβαιότητα είναι , ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει αρκετό καιρό στη Συρία, ώστε να υπάρξουν νέα σημεία καμπής.

Τέλος επισημαίνεται το εμφανές αποτέλεσμα της αποχώρησης των Αμερικανών, το οποίο, όπως σημειώνεται, έγινε αισθητό μέχρι και το Σαχέλ, όπου ο γαλλικός στρατός φοβάται να ενεργήσει, χωρίς κάποιες αμερικανικές στρατιωτικές ικανότητες.

Τίτλος: Diplomatie: en Syrie, les Occidentaux marginalisés

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας προειδοποιεί την Ε.Ε. να μην παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν: Τον κατάλαβαν όλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: