Περί τα 300 άτομα ζητούν επαναπατρισμό από Βρετανία και Ελλάδα, λέει ο Καρούσος

Σύσκεψη υπό τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο στο Συντονιστικό Κέντρο “Ζήνων”. Photo: ΚΥΠΕ




Περίπου 300 άτομα που βρίσκονται σε Βρετανία και Ελλάδα ζήτησαν μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών να επαναπατριστούν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στη Λάρνακα, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι «αύριο θα εκδοθεί το σχετικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο από τις 3 τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή καθολική απαγόρευση πτήσεων προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Θα επιτρέπονται πτήσεις άνευ επιβατών που θα μεταφέρουν επιβάτες εκτός Κύπρου», είπε, και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει κατάλογος χωρών από τις οποίες θα απαγορεύονται οι πτήσεις αλλά θα είναι καθολική απαγόρευση πτήσεων προς τα κυπριακά αεροδρόμια.

Σημείωσε ακόμα ότι «με τον τρόπο αυτό θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την εφαρμογή των μέτρων εναντίον του κορωνοϊού».

Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση θα ναυλώσει πτήσεις για επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών, που για διάφορους λόγους βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «λαμβάνουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών, στοιχεία πολιτών οι οποίοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που θα ισχύουν μέχρι και την 21η Μαρτίου. Αναλόγως και των επίσημων αποτελεσμάτων θα λάβουμε τα ανάλογα μέτρα».

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε επικοινωνήσει με αρκετές αεροπορικές εταιρείες  ούτως ώστε εάν και εφ’ όσον χρειαστεί, να μπορούμε να ναυλώσουμε κάποιες πτήσεις για την επιστροφή των ατόμων αυτών. Πρόκειται για άτομα που  μετέβησαν στο εξωτερικό είτε για θέματα υγείας, για ολιγοήμερες διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους και έχουν αποκλειστεί και είναι άνθρωποι που είναι  προτεραιότητα μας».

Εμείς, συνέχισε, ο «θα είμαστε έτοιμοι και όπως ανέφερε χθες ο  Υπουργός Υγείας, αυτή είναι μέσα στις αποφάσεις μας να ναυλώσουμε πτήσεις εάν και εφόσον χρειαστεί» για επαναπατρισμό των ατόμων αυτών.

Κληθείς να αναφέρει πόσα άτομα υπέβαλαν αίτηση για επαναπατρισμό ο κ. Καρούσος είπε πως «μέχρι σήμερα έχουμε πέραν των 300 αιτήσεων, τις οποίες αποστέλλει το Υπουργείο Εξωτερικών στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων». Ουσιαστικά διασταυρώνουμε τα άτομα που βρίσκονται στη πτήση εάν έχουν πάρει τη συγκεκριμένη βεβαίωση από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς από ποιες χώρες προέρχονται τα αιτήματα αυτά, απάντησε ότι «οι περισσότεροι, πέραν των 200 ατόμων, είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την Ελλάδα μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 άτομα».

Ερωτηθείς πότε υπολογίζεται ο επαναπατρισμός των ατόμων αυτών, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι «μπορούν να επιστρέψουν στην Κύπρο μέσω των προγραμματισμένων πτήσεων μέχρι και τη στιγμή που θα ισχύσει η απαγόρευση πτήσεων. Στη συνέχεια θα δούμε αναλόγως των αιτήσεων που υπάρχουν πως θα χειριστούμε το συγκεκριμένο θέμα».

Με πληροφορίες από  ΚΥΠΕ/Φανίτσα Ζαννέττου/ΜΚ
Λάρνακα, Κύπρος

Εννέα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού: Στα 58 συνολικά στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: