Πέντε τόνους χλωροκίνη παρήγγειλε το υπουργείο Υγείας: Καταφθάνει από Ινδία με πτήση cargo

File Photo: Μονάδα παραγωγής χλωροκίνης στην Κίνα. EPA/XU CONGJUN CHINA OUT




Περίπου πέντε τόνους χλωροκίνης, μίας από τις ουσίες που θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη στήριξη των ασθενών με κορωναϊό, φέρεται να έχουν παραγείλει οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο ιστότοπος «Πρώτο Θέμα» η ποσότητα που εξασφάλισε το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι συνολικά 5 τόνοι και θα φτάσει στην Ελλάδα από την Ινδία. Τους πέντε τόνους θα μεταφέρει πτήση cargo της Aegean.

Τη χλωροκίνη θα παραλάβουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παρασκευάσουν το φάρμακο ώστε να το έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία.

Την κίνηση της κυβέρνησης αποκάλυψε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτών ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

Ο ΠΟΥ αρχικά δεν είχε συμπεριλάβει στη μελέτη το δίδυμο χλωροκίνη-υδροξυχλωροκίνη (εγκεκριμένα φάρμακα κατά της ελονοσίας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της οξείας ή χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας), αλλά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρής κλίμακας μελέτες καθώς και το ενδιαφέρον πολλών χωρών (περιλαμβανομένων των ΗΠΑ) άλλαξαν τα αρχικά πλάνα.

Τα δύο φάρμακα μειώνουν την οξύτητα στα ενδοσώματα, τα διαμερίσματα εντός των κυττάρων που χρησιμοποιούν για να απορροφήσουν το εξωτερικό υλικό και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να συνεισφέρουν για να εισέλθουν σε ένα κύτταρο. Αλλά η κύρια οδός εισόδου στον SARS-CoV-2 είναι διαφορετική, είναι η λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα, δια της οποίας προσδένεται σε έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων κυττάρων. Μελέτες σε κυτταρικές καλλιέργειες έχουν δείξει ότι οι χλωροκίνες έχουν κάποια δράση έναντι του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρής τοξικότητας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Η χλωροκίνη δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού λένε οι Φαρμακοποιοί: Συστάσεις από τον ΟΑΥ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: