Πέμπτος θάνατος στη Λατινική Αμερική, πρώτος στον Ισημερινό: Κρούσματα στη Χιλή και σε άλλες χώρες

Ο πρόεδρος του Παναμά, Laurentino Cortizo κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. EPA, Carlos Lemos




Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του νέου κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μια υπήκοο της χώρας ηλικίας 71 ετών η οποία επέστρεψε από την Ισπανία· η γυναίκα ήταν το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη χώρα, ενώ ο θάνατός της είναι ο πέμπτος στη Λατινική Αμερική.

«Με λύπη μας ενημερώνουμε ότι σήμερα (χθες Παρασκευή) η πρώτη μας ασθενής, που διαγνώστηκε στον Ισημερινό ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, πέθανε», είπε η υπουργός Υγείας Καταλίνα Ανδραμούνιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γυναίκα επέστρεψε τον Φεβρουάριο στον Ισημερινό, όπου έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό στη χώρα αυτή περίπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Ανδραμούνιο εξάλλου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί αυξήθηκε από 20 σε 23.

Ο Ισημερινός κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της πανδημίας και διέταξε να τίθενται σε απομόνωση προσωρινά όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Ιράν, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία.

Η κυβέρνηση εξάλλου διέταξε να ανασταλούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις, να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων, κι έδωσε εντολή όσοι εργαζόμενοι είναι εφικτό να δουλεύουν εξ αποστάσεως.

Η γειτονική Κολομβία, όπου η κυβέρνηση επίσης κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, έκανε λόγο από την πλευρά της χθες για τέσσερα νέα κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί εκεί σε 13, εκ των οποίων 10 γυναίκες και τρεις άνδρες.

Οι αποβιβάσεις επιβατών κρουαζιερόπλοιων απαγορεύθηκε, όπως και η διεξαγωγή δημοσίων συγκεντρώσεων με τη συμμετοχή άνω των 500 προσώπων. Οι ταξιδιώτες από την Κίνα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία καλούνται να τίθενται σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες.

Πέραν της γυναίκας που υπέκυψε στον Ισημερινό, δύο θανάτους μετρά η Αργεντινή, έναν η Γουιάνα και άλλον έναν ο Παναμάς.

  • Η Χιλή απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 ανθρώπους, καθώς η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να ελέγξει την διασπορά του κορονοϊού ενώ τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο Πινιέρα πρόσθεσε ότι ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η Κίνα, η Ιταλία και η Ισπανία, θα τίθενται σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Στη Χιλή έχουν επιβεβαιωθεί 43 κρούσματα του κορονοϊού.

Η απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συγκεντρώσεων τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα και πιθανότατα θα έχει επιπλοκές στις μαζικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, τη συνέχεια του ξεσηκωμού που άρχισε πέρυσι εξαιτίας των ανισοτήτων, του υψηλού κόστους ζωής και άλλων κοινωνικών προβλημάτων. Σε πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ενώ — τουλάχιστον σε μία περίπτωση — πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες έκαναν πορεία στο Σαντιάγο.

  • Πρώτα κρούσματα και έκτακτα μέτρα σε Γουατεμάλα και Σουρινάμ

Η Γουατεμάλα διευρύνει από τη Δευτέρα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλει για να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού, απαγορεύοντας τις αφίξεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Αλεχάντρο Γιαματέι.

Εξάλλου, «ανακοινώνουμε ότι όποιος φθάνει από τον Καναδά και από τις ΗΠΑ από τώρα ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα υπόκειται σε καραντίνα», συμπλήρωσε ο Γιαματέι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο γουατεμαλτέκος πρόεδρος είπε επίσης πως ζήτησε από την κυβέρνηση του Μεξικού να αναστείλει τις απελάσεις μεταναστών διά της χερσαίας οδού προς τη χώρα του.

Δεν θα επιτρέπεται να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, πάντως οι δημόσιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν, ενώ τα σχολεία θα λειτουργούν προς το παρόν, τόνισε ο Γιαματέι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γουατεμάλα απαγόρευσε όλες τις αφίξεις από τις χώρες της Ευρώπης, την Κίνα, το Ιράν, τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και από το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ.

Νωρίτερα χθες, οι υγειονομικές αρχές της Γουατεμάλας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Ο Γιαματέι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η άφιξη του κοροναϊού επισημοποιήθηκε», εξήγησε πως πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε την Τετάρτη από την Ιταλία μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Σουρινάμ Μάικλ Άσγουιν Αντίν ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα και σε αυτή τη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν ταξιδιώτη από την Ολλανδία, την εθνικότητα του οποίου δεν αποκάλυψε. Πρόσθεσε ότι τελεί υπό απομόνωση στον χώρο κατοικίας του υπό την επιτήρηση της αστυνομίας.

Το Σουρινάμ αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από σήμερα Σάββατο στις 00:00 [05:00 ώρα Ελλάδας].

Στην Κόστα Ρίκα, στην Ονδούρα, στο Μεξικό και στον Παναμά, όλοι οι ταξιδιώτες πλέον τίθενται συστηματικά σε καραντίνα.

  • Επτά νέα κρούσματα στη Βολιβία

Το υπουργείο Υγείας της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν επτά νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού χθες Παρασκευή, τα πρώτα αυτής της φύσης.

Πλέον καταγράφονται δέκα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Βολιβία. Στις υπόλοιπες τρεις περιπτώσεις, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

  • Σε 36 αυξήθηκαν τα κρούσματα στον Παναμά, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων

Η υπουργός Υγείας του Παναμά Ροσάριο Τέρνερ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αυξήθηκε στα 36, συμπεριλαμβανομένων τριών ξένων.

Την προηγουμένη, ο Παναμάς καταμετρούσε 27 κρούσματα, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο.

Πληροφορίες από AFP-REUTERS μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίτο, Ecuador – Λα Πας, Bolivia – Παναμάς, Panama
Σαντιάγο, Chile – Γουατεμάλα, Guatemala

Ξεπέρασαν τα 50.000 τα κρούσματα πέραν της ηπειρωτικής Κίνας: Άλλα 107 νέα στη Νότια Κορέα, 8.086 συνολικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: