Παροδική η “ανάσα” απ’ τα μέτρα της ΕΚΤ: Σε πτώση ξανά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

File photo: Παρά την αρχική άνοδο λόγω ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επανήλθαν στις απώλειες. EPA, DANIEL DAL ZENNARO




Οι ευρωπαϊκές αγορές απώλεσαν τα αρχικά τους κέρδη σήμερα καθώς τα νέα, δραστικά μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφεραν να ανακόψουν το ξεπούλημα στις μετοχές λόγω της επιδημίας του κορωναϊού.

Παρά τα μέτρα της ΕΚΤ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε νωρίτερα έως 1%. Απώλειες κατέγραφαν κλάδοι όπως αυτοί των πρώτων υλών, των εξαρτημάτων αυτοκινήτων και της τεχνολογίας. Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν ακόμα περισσότερο, αφού χθες έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους από τα μέσα Φεβρουαρίου και οι επιχειρήσεις συνέχιζαν να ανακοινώνουν σήμερα προειδοποιήσεις για ζημίες αλλά και μέτρα για την ενίσχυση της οικονομική τους κατάστασης.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν πτώση 4%, ενώ η γερμανική Lufthansa προστέθηκε στον κατάλογο των εταιριών που προειδοποιούν ότι η αεροπορική βιομηχανία ίσως να μην επιβιώσει χωρίς κρατική βοήθεια, εάν η πανδημία κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

Ο βρετανικός δείκτης εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε πτώση 3,7%, καθώς το Λονδίνο ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Βουτιά 6,7% σημείωσε η μετοχή της εταιρίας ειδών πολυτελείας Burberry, αφού προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου θα καταποντιστούν με πτώση περίπου 70% με 80% συγκριτικά με πέρυσι.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ανάσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τα μέτρα της ΕΚΤ: Σε άνοδο οι μετοχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: