Παρατηρητήριο κατά των “επισημονικών” fake news από καθηγητές Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης

File photo via Pixabay.com/Elisa Riva




Ένα «Παρατηρητήριο Ψευδοεπιστήμης» δημιουργείται στην Κρήτη, εστιασμένο στα τεκταινόμενα στον δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανου Τραχανά, (πρώην διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης) και άλλων 20 επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό κείμενο, «ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς διάδοσης ψευδών ειδήσεων και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών με μεγάλη επιρροή και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Απέναντι, ειδικότερα, στην επιδραστικότητα της ψευδοεπιστήμης, η επιστημονική κοινότητα και ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους μαθητές και όλους τους πολίτες από την επιρροή ψευδεπίγραφων ιδεών, οι οποίες οδηγούν όχι μόνο σε διανοητικό βάλτωμα, αλλά συχνά και σε λάθος πρακτικές επιλογές ή σε επικίνδυνες ψευδαισθήσεις».

Όπως τονίζεται, «όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα, διαπιστώνουμε ότι η ψευδοεπιστήμη”πουλάει”. Πουλάει μεταφορικά, αλλά συχνά και κυριολεκτικά. Το αντιεμβολιαστικό”κίνημα” έχει ήδη επαναφέρει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και επιδημιών, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν υπό πλήρη έλεγχο ή εξαφάνιση.

Το εμπόριο ελπίδας με εναλλακτικές “θεραπείες” δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών έχει οδηγήσει σε (συχνά αποφευκτέες) τραγωδίες, ενώ κατά καιρούς διεγείρει φαινόμενα μαζικής υστερίας. Και στο διαδίκτυο συναντάμε, πλάι σε σοβαρές ιατρικές ενημερώσεις, πλήθος αστήρικτες και ενδεχομένως επικίνδυνες “ενημερώσεις”, που υπόσχονται εύκολες”θεραπείες” ή δυσφημούν ενδεδειγμένες θεραπείες και καλούν τον αναγνώστη να πάρει λάθος αποφάσεις».

Ήδη, το Παρατηρητήριο έθεσε σε λειτουργία ένα σχετικό ιστολόγιο (Blog) στη διεύθυνση

https://pseudoscience-observatory.blogspot.com/

Θα επιδιώξει να διαμορφώσει ένα δίκτυο επιστημόνων και πολιτών που ενστερνίζονται την ανάγκη ενός Παρατηρητηρίου και θα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν περιστασιακά, ανάλογα με την ειδικότητά τους, γι’ αυτό απευθύνει έκκληση για ενεργή ανταπόκριση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Απειλεί σοβαρά την πιτσιρίκα και [σχετικώς]… άκακη οχιά της Πίνδου η κλιματική αλλαγή

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: