Παράπλευρη απώλεια του κορωναϊού και το Κυπριακό: Αλλά τι γίνεται και με το ισραηλινό κατασκοπευτικό βαν;

File Photo: Το κατασκοπευτικό βαν που κατασχέθηκε. Πηγή φωτογραφίας philenews




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Όλη η προσοχή είναι και σωστά στον κορωνοϊό και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του. Πρόκειται για ένα πόλεμο που δεν μπορούμε να χάσουμε, γιατί αφορά ζωές και τη δημόσια υγεία εν γένει.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εξελίξεις και σε άλλα πεδία, που λόγω ακριβώς κορωνοϊού, μένουν στη σκιά των τρομακτικών γεγονότων που βιώνουμε. Πρόκειται για εξελίξεις που θα τις βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια όταν θα ξεπερασθεί ο ιός.

Το Κυπριακό είναι ένα από τις παράπλευρες απώλειες του κορωνοϊού. Αν και το κλίμα δεν ήταν κατάλληλο για νέες πρωτοβουλίες, ωστόσο, όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν λόγο για εξελίξεις μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που μέχρι χθες τοποθετούνταν χρονικά για τον Απρίλιο. Υπήρξε, ωστόσο, αναβολή τους.

Στα κατεχόμενα αποφάσισαν να διεξαχθούν σε έξι μήνες. Δηλαδή, θα διεξαχθούν περί τον Σεπτέμβριο, μετακινώντας όλα τα άτυπα χρονοδιαγράμματα, τα οποία διαμόρφωναν οι εν δυνάμει μεσολαβητές.

  • Σημειώνεται συναφώς ότι ενώ μέχρι σήμερα στην ατζέντα της «προεκλογικής» εκστρατείας βρισκόταν το Κυπριακό, τώρα και μέχρι το Σεπτέμβριο (γιατί εκστρατεία θα συνεχίζεται), θα είναι η διαχείριση για τον κορωνοϊό. Γι αυτό και η διαμάχη για το ποιος έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση, ο Ακιντζί ή η ψευδοκυβέρνηση;

Βεβαίως σε σχέση με το Κυπριακό, επί της ουσίας, η όποια νέα προσπάθεια δύσκολα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει όσο η Τουρκία, η οποία παραμένει απτόητη και στον κορωνοϊό. Η Άγκυρα, ως γνωστό, συνεχίζει και κλιμακώνει βαθμηδόν την ένταση από τον Έβρο, το Αιγαίο, μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ, καθιστώντας την όποια συνεννόηση ανέφικτη.

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι προ ημερών έγιναν εξαγγελίες από τουρκικής πλευράς και για το τρίτο γεωτρύπανο, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μερσίνα και μετά που θα αναβαθμιστεί θα σταλεί για δράση στην ανατολική Μεσόγειο.

  • Ένα δεύτερο ζήτημα, που περνά σχεδόν απαρατήρητο, είναι η επιστροφή στην Κύπρο του Ισραηλινού πρώην κατάσκοπου, ΤαλΝτίλιαν, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Ο Ντίλιαν είναι γνωστός για την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν.

Ο Ισραηλινός ανακρίθηκε από την Αστυνομία και τέθηκε σε καραντίνα (προληπτικά λόγω κορωνοϊού). Η υπόθεση αυτή αφορά τον περί προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας νόμου.

Κοντολογίς, αυτό που έχει αναφερθεί σε σχέση με την υπόθεση αυτή ήταν πως το μαύρο βαν είχε μηχανήματα τηλεφωνικών κι άλλων παρακολουθήσεων. Ποιους παρακολουθούσε και για λογαριασμού ποιών, είναι ένα ζήτημα, που θα φανεί εάν οι έρευνες καταλήξουν επιτυχώς.

Υπάρχουν, όμως, πολλά εμπόδια και μάλιστα περίπλοκα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Οι εξόριστοι Κύπριοι και η ανεύθυνη στάση της Βρετανίας: Πολλοί θα χάσουν αγαπημένα πρόσωπα που θα φύγουν πριν την ώρα τους!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: