Παραδοχή ήττας από τον Ερντογάν: Αδειάζουν τα σύνορα, τους γυρίζουν στην Κωνσταντινούπολη

File Photo: Η Τουρκία έστειλε τον Φεβρουάριο “πρόσφυγες” και “μετανάστες” στον Έβρο. Η Ελλάδα αντιμετώπισε την επίθεση… ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Έμμεση αλλά σαφή ομολογία αποτυχίας των σχεδίων της Τουρκίας αποτελεί το άδειασμα των καταυλισμών που είχαν στηθεί πρόχειρα στον Έβρο στη συνοριακή μεθόριο, από την πλευρά της Τουρκίας.

Οι χθεσινές απειλές για αποστολή 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού φαίνεται ότι παραμένουν κενές περιεχομένου.

Καθώς όχι μόνο δεν στάλθηκαν ποτέ αλλά ταυτοχρόνως έχει ξεκινήσει η εκκένωση ορισμένων από τους άτυπους καταυλισμούς που έχει στηθεί δίπλα στα ελληνικά σύνορα, δίπλα στην Αδριανούπολη.

Πιθανότατα εκτός από το γεγονός της αποτυχίας του σχεδίου μετά την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, ειδικό ρόλο στην απόφαση της Τουρκίας να ανακρούσει πρύμναν παίζουν και οι έντονες διαμαρτυρίες των Τούρκων μονίμων κατοίκων της περιοχής της οποίας η οικονομία έχει πληγεί από το κλείσιμο των συνόρων.

Για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, μετά την επίτευξη συμφωνίας για τη Συρία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, όσον αφορά στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ αλλά και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές του Anadolu και της Deutsche Welle, η Άγκυρα κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την σημαντική μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι αισθητή μεγάλη μείωση του πληθυσμού που παρέμενε συγκεντρωμένος στα σύνορα. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η κυβέρνηση θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή μεταδίδει ότι η συνοριογραμμή έχει ήδη αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένας αστυνομικός ήδη ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Η ανταποκρίτρια παραθέτει φωτογραφίες στο Twitter, δείχνοντας σημείο του περάσματος γεμάτο πριν από αρκετές ώρες και όπως είναι τώρα, δηλαδή άδειο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. H εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται και με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν.

Hellas Journal με πληροφορίες από ethnos.gr, skai.gr, DW

Αφαντοι οι 1.000 Ράμπο, διώχνουν πρόσφυγες από Αδριανούπολη: Η αγορά βουλιάζει χωρίς Ελληνες, λένε οι ντόπιοι

Νέο σχέδιο των Τούρκων στον Έβρο; Ρίψεις χημικών με εκτοξευτήρες προς τις ελληνικές δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: