Πακέτο, αξιώσεις και ένταση: Ο τουρκικός σχεδιασμός επιβολής αντιμετωπίζει ενιαία Ελλάδα και Κύπρο

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Photo via Twitter, @tcsavunma




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η πακετοποίηση Κυπριακού, ενεργειακών και ελλαδοτουρκικών, αποτελεί έναν σχεδιασμό που έχει τύχει επεξεργασίας και στηρίζεται στην τακτική της έντασης.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα προωθεί τις αξιώσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο ως πακέτο και επιχειρεί να προκαλεί και συντηρεί την ένταση σε όλη την περιοχή, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο. Στα πλαίσια της τακτικής αυτής η Άγκυρα θα προσπαθήσει να σύρει Αθήνα και Λευκωσία σε διάλογο με δικούς της όρους.

Είναι πρόδηλο ότι η προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι το θέμα του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό τα σενάρια είναι δύο:

  • Είτε να ακυρωθεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να εμπλακεί σε αυτό η Τουρκία.

Αυτό, στη βάση πάντα των σχεδιασμών αυτών της κατοχικής Τουρκίας, θα επιτευχθεί μέσα από εκβιασμούς (εποικισμός Αμμοχώστου) ή ακόμη και διά συμφωνίας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ένα από τα όπλα εκβιασμού για την τουρκική πλευρά είναι το θέμα της Αμμοχώστου.

Στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι και η πρόταση για μορατόριουμ στις έρευνες για όλες τις πλευρές, ενώ επιμένει στη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο για να υπάρξει συναπόφαση ως προς το ενεργειακό πρόγραμμα και συνεκμετάλλευσης (αυτό αφορά και το Αιγαίο).

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συναπόφασης, φαίνεται πως τούτο είναι στην ατζέντα και για άλλα ζητήματα και το καλοβλέπουν εδώ και καιρό και άλλοι τρίτοι, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Τελευταίο παράδειγμα η προσπάθεια που καταβλήθηκε με το ζήτημα του κορωνοϊού. Τι είναι η επιδίωξη; Να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός, όπως αυτό που προτείνει ο ΟΗΕ για στρατιωτικά θέματα, για «συντονισμό» στα ζητήματα καθημερινότητας. Αυτό, βεβαίως, παραπέμπει όχι στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους αλλά στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα της συνεκμετάλλευσης συζητείται ήδη στην Ελλάδα από μερίδα των αναλυτών αλλά και μέρος του πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για, δήθεν, αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο κυπριακός ιός είναι ισχυρότερος του κορωνοϊού: Η ομαλοποίηση με την κατοχή, οι οπαδοί της όποιας λύσης και η Σπέχαρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: