«Πάγος» από Μισέλ στην Τουρκία: Πρώτα η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει λάβει και μετά τα υπόλοιπα

Ο Σαρλ Μισέλ.EPA, OLIVIER HOSLET




H εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας του 2016 τώρα πρέπει να προηγηθεί της όποιας μελλοντικής διευθέτησης του μεταναστευτικού με την Τουρκία, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια μέρα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκλεισε την τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό λέγοντας τα εξής:

“Τέλος επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να αναφερθώ εν συντομία σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση. Προφανώς αγωνιζόμαστε ενάντια σε μια σειρά από παράλληλες κρίσεις, όπως ξέρετε. Τις τελευταίες ημέρες κινητοποιηθήκαμε από κοινού με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν για να μπορέσουμε να δράσουμε επί του μεταναστευτικού”.

“Όπως ξέρετε τα ποσοστά έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και για αυτό ταξιδέψαμε στο ίδιο το μέρος, θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό, όχι απλά να μείνουμε στις Βρυξέλλες, αλλά να κάνουμε επίσκεψη επί του εδάφους και να δούμε ποια ήταν η κατάσταση και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με τις ελληνικές αρχές, που προστατεύουν τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά σύνορα, και το κάνουν αυτό με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θέλω να εκφράσω για τα ελληνοτουρκικά σύνορα”, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

  • Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “παρομοίως την περασμένη εβδομάδα μπόρεσα και έκανα ένα σύντομο ταξίδι στην Τουρκία για να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και να μπορέσω να συζητήσω μαζί του την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας του 2016. Σε συνέχεια των συνομιλιών, ζητήσαμε μείωση της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και στα σύνορα με τη Βουλγαρία και στην Κύπρο και αμέσως μετά είχαμε μια ακόμα συνάντηση μεταξύ της ομάδας μου και της ομάδας του Ερντογάν για να προχωρήσουμε τον διάλογο και να διασφαλίσουμε ότι κινητοποιούμαστε πίσω από την εφαρμογή της συμφωνίας του 2016, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά, πριν δούμε για το μέλλον και τον χειρισμό της μετανάστευσης με αυτή τη χώρα”.

Ο Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε αναλυτικά την ολομέλεια για τις συζητήσεις των 27 ηγετών στις 21 Φεβρουαρίου επί του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού (ΠΔΠ 2021 – 2027). Ανακοίνωσε δε ότι εργάζεται για ένα νέο διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο και θα αποστείλει στο κοινοβούλιο, πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Μάρος Σέφτσοβιτς, εκπροσωπώντας την Κομισιόν στην ίδια συζήτηση της Ολομέλειας, κάλεσε τους 27 ηγέτες να συμφωνήσουν το επόμενο ΠΔΠ, με ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας ότι οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν και οι συνεισφορές να αυξηθούν, κυρίως λόγω του Brexit.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Απελπισμένος και καθ’ έξιν ψεύτης ο Ερντογάν: Μιλάει ξανά για δολοφονικές ενέργειες στα σύνορα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: