Ούτε ο κορωνοιός μπορεί να σκοτώσει τον Έλληνα: Η Δημοκρατία γεννήθηκε από Έλληνες με φιλότιμο και (ευτυχώς ακόμη) διδάσκεται από αυτούς!

Πεζοί περπατάνε στην άδεια από κόσμο οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*) 

Συχνά λες ότι εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες “καλά την έχουν”. Συχνά λες ότι οι Άγγλοι και οι Γερμανοί “καλά την έχουν”.

Συχνά λες ότι οι χώρες μας (Ελλάδα και Κύπρος) στερούνται χίλια δυο και απέχουν “αιώνες” από τις πιο πάνω χώρες. Δεν διαφωνώ μαζί σου. Είμαστε ξεροκέφαλος και ατίθασος λαός. Είμαστε καλοπερασάκιδες. Όλοι τα ξέρουν όλα και λίγοι τα πολλά. Και τόσα άλλα.

Όμως, άκου τώρα τώρα τι γίνεται μέσα σε αυτό το παγκόσμιο χάος:

Οι ΗΠΑ ξύπνησαν αργά

Το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ αργά, τόσο, που ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον ότι θα κλείσει τα σύνορα αν δεν λάβει μέτρα

Η Μέρκελ χάνει την αξιοπιστία της μέρα με τη μέρα, με αποκορύφωμα την απάνθρωπη άρνηση της για έκδοση ευρωομολόγων (ειδικά προς τη γονατισμένη Ιταλία)

  • Λίγο να ψάξεις σε αληθείς ειδήσεις και σοβαρά ΜΜΕ και θα καταλάβεις ποια είναι η σημερινή διαφορά, το αληθινό πρόσωπο του καθενός: ένα πρόσωπο που έδειξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δούλεψαν και δουλεύουν προς την ορθή κατεύθυνση χωρίς χρονοτριβή. “Σπίτι ο κόσμος”.

Ακόμη και “οι λειτουργίες σπίτι” με την πολιτεία να “κλειδώνει” τη Δημοκρατία για να την προστατεύσει. Να επιβάλλει το “κλείσιμο” για να σώσει τους πολίτες, ξέροντας πως αυτό θα τη γονατίσει πάλι οικονομικά (με τα οικονομικά μέτρα να παίρνουν σειρά). Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες που ξανά-επέλεξαν πρώτα το κέρδος και μετά(;) τον άνθρωπο. Αυτό δεν κάνουν πάντα άλλωστε;

Σε Ελλάδα και Κύπρο, πέραν της φυσιολογικής αρχικής παγωμάρας που προκλήθηκε σε όλο τον κόσμο, αντέδρασαν. Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η αντιπολίτευση έδρασαν σχεδόν άμεσα. Το αρχικό μούδιασμα έγινε αμεσότητα, οργάνωση, κάλεσμα των ειδικών και άμεση ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κόσμου. Θα μου πεις “ε και, άκουσε ο Έλληνας”; Δεν θα σταθώ στους λίγους και θα σου απαντήσω με ερώτηση:

Ο Τραμπ άκουσε όταν του φώναζαν ότι κινδυνεύουμε 350 εκ. κόσμος; Ο Τζόνσον άκουσε όταν του έλεγαν ότι κινδυνεύουν 70 εκ. κόσμος; Όχι! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Τώρα τρέχουν, μαζί κι εμείς (από το σπίτι). Γιατί ακόμη και σήμερα, ο πλανητάρχης μιλά για μόνο 2-3 βδομάδες ακόμη (το ίδιο και ο φίλος του ο Ερντογάν), με τον Κουόμο, κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να μιλά για μήνες (ακόμη), ως και Ιούνιο. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

  • Πάντα θα υπάρχουν οι (λίγοι) ξεροκέφαλοι να χαλάνε το κλίμα. Και ίσως και μετά από αυτό τον πόλεμο χωρίς σφαίρες να πάμε πάλι πίσω (πράγμα που απεύχομαι). Όμως, σκέψου λίγο:
  • Κάποιοι άντεξαν στα κρυφά σχόλιά για 400 χρόνια. Κάποιοι την έβγαλαν στα κρυσφήγετα μέχρι που κάηκαν ζωντανοί. Κι εσύ δυσκολεύεσαι να μείνεις σπίτι; Δυσκολεύεσαι να αγαπήσεις και να εκτιμήσεις από την αρχή; Δυσκολεύεσαι να “αγκαλιάσεις” αρχές και αξίες που χάσαμε; Ναι, είναι η πρώτη και ίσως ή μοναδική φορά που πρέπει να αγωνιστείς από τον καναπέ σου. Μα κάποτε θα μπορείς να λες:

Ήμουν κι εγώ εκεί και πολέμησα. Θα μπορείς να καυχιέσαι ότι πάλεψες σωστά και τα κατάφερες. Να διηγείσαι περήφανα στα εγγόνια σου ότι έσωσες κόσμο. Γιατί ο ρυθμός πειθαρχίας σου ήταν εντυπωσιακός. Εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν όσο υπάρχουν ανθρωποι. Ο θεσμός της Δημοκρατίας όμως δούλεψε σωστά (και εύχομαι να συνεχίσει έτσι και να δυναμώσει). Μπράβο και στις δύο κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, μπράβο και στην αντιπολίτευση για το ψηλό αίσθημα ευθύνης αυτή την ώρα.

Ναι, αυτή η λέξη σε κάνει να διαφέρεις από όλο τον υπόλοιπο κόσμο και να σε παίρνει αιώνες μπροστά: ΦΙΛΟΤΙΜΟ!

(*) Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η Αγάπη της Εκκλησίας άργησε μια μέρα! Κρατάμε την αγάπη της Παναγιάς και τον αγώνα της Πολιτείας και προχωράμε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: