Όταν η Αντιπολίτευση ξεχνά τον Ταγίπ Ερντογάν: Αυτός και κανείς άλλος δημιουργεί τα προβλήματα στην Ελλάδα…

File photo: Μετανάστες, που ελέγχει η Τουρκία, συγκεντρωμένοι στα σύνορα του Εβρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μπροστά σε μια σοβαρή εθνική κρίση, το επίπεδο  ωριμότητας και υπευθυνότητας του ελληνικού συστήματος αποκαλύπτεται, καθώς η Αντιπολίτευση εντοπίζει τις ευθύνες για τα όσα  συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά, όχι στον πρόεδρο της Τουρκίας ΤαγίπΕρντογάν αλλά στην …ελληνική κυβέρνηση.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πολιτικά κόμματα και κομματικοί παράγοντες δείχνουν να επιχαιρουν για τα οσα συμβαίνουν λες και η απειλη και ο κίνδυνος που στρέφονται στην χώρα δεν έχουν τοσο σημασία, αρκεί το πλήγμα που θα δεχθεί η χώρα να κλονίσει και την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέπραξε σοβαρότατο λάθος όταν υποτίμησε το μεταναστευτικό προβλημα και παλινδρομούσε τους πρώτους μήνες για το πως θα αντιμετωπίσει τις ροές αλλά και με τις αυταπάτες για αλλαγή στάσης  της Άγκυρας. Επισης η κυβέρνηση αποδυνάμωσε το εσωτερικό μέτωπο αναλαμβάνοντας προεκλογικά δεσμεύσεις τις οποίες όλοι γνώριζαν ότι δεν μπορεί να εκπληρωθούν.

  • Ομως πλεον ειμαστε σε επόμενη φάση και οι ανακοινώσεις των κομμάτων κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ανευθυνότητα καθώς σχεδόν ξεχνούν τον Ερντογαν και την Τουρκία και ασχολούνται μόνον με την κυβέρνηση.

Στην Αθήνα δυστυχώς για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια σοβαρή εθνική απειλή αντι για προσπάθεια συνεννόησης επιδεικνύεται μια ανόητη προσπάθεια άσκησης μικροπολιτικής κριτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, της αντίληψης των «ανοικτών συνόρων», των ανοικτών δομών (που κατήργησαν την Αμυγδαλέζα και γέμισαν την Μόρια) που μετέτρεψε την χώρα σε δελεαστικό προορισμό των κυκλωμάτων δουλεμπορων σε ολο τον κόσμο και υπέγραψε Συμφωνία με την οποία η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά μετατρέπονταν για χάρη της Γερμανίας σε αποθήκη μεταναστών και προσφύγων, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σήμερα.

Και η κριτική δεν αφορά τους πραγματικά λανθασμένους χειρισμούς των πρώτων μηνών αλλά φθάνει σχεδόν στα όρια των πανηγυρισμών για την δυσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Κατι που προφανώς δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλα στις εξελίξεις στην Συρία και την νεα τροπή που παιρνει ο εκει Εμφύλιος με την εμπλοκή των ξένων δυνάμεων.

Εκτος βεβαιως αν ακούσουμε την εκτίμηση του Ιωάννη Ραγκουση, οπως την ανάρτησε στο twitter:

  • «…Η επιλογή Ερντογάν να ανοίξει τη στρόφιγγα του προσφυγικού δεν είναι τυχαία. Ήρθε την ώρα που οι πρωτοφανείς και ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης στα νησιά οδήγησαν σε εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις, με τις εικόνες ντροπής να κάνουν το γύρο του κόσμου.”

Η βαθυστόχαστη ανάλυση του κ. Ραγκουση είναι  ότι Ερντογαν επέλεξε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες επειδή ο… κ. Μουτζουρης τσακώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτακη και επειδή τα ΜΑΤ συγκρούσθηκαν με τους πολίτες στην Λέσβο επι διήμερο.

Οσο για το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαχειρίστηκε αποτελεσματικά μεγαλύτερες ροές το 2015, ίσως θα πρέπει να θυμίσει κάποιος ότι ακριβως επειδή μεχρι τοτε επιτρέπονταν η διέλευση των ροών από την Ελλάδα προς την Ευρωπη, επιβλήθηκε στην κυβέρνηση Τσιπρα, η Συμφωνία για το μεταναστευτικό, που έκλεισε τα βόρεια σύνορα της χώρας, δέσμευσε την χώρα για παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά με την έωλη υπόσχεση των επιστροφών στην Τουρκία και χωρις να έχει εξασφαλιστεί από την τοτε ελληνικη κυβέρνηση εκ προοιμίου Συμφωνία για τα ποσοστά μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων σε κάθε μια ευρωπαϊκή χώρα…

Ομιλούν για τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων κατηγορώντας την Ελλάδα και κανείς δεν αναφέρει ότι η πιο βάναυση παραβίαση δικαιωμάτων γίνεται όταν η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ανθρώπους αυτούς, χωρις να νοιάζεται για τον κίνδυνο στον οποίο τους εκθέτουν, για να επιχειρήσουν μαζική παραβίαση των ελληνικων συνόρων.  Όχι ως αποτέλεσμα κάποιου εκτάκτου γεγονότος που τροφοδοτεί τις ροές, αλλα ως πραγματικό εργαλείο ενός ανορθόδοξου πολέμου.

  • Και έχει ενδιαφερον να ειπωθεί αν πράγματι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: είναι ανοικτά σύνορα για όλους και να ζήσουμε ολοι μαζι πρόσφυγες και μετανάστες, όπως διακηρύσσει η Νεολαία του κόμματος. ‘Η εάν η απάντηση στις διαμαρτυρίες των νησιωτών είναι  οι ανοικτές δομές.
  • Η αποσυμφόρηση των νησιών που προτεινει είναι εφικτή ή έχει απαγορευθεί από την Συμφωνια που υπέγραψε το 2016; Και ακομη πιο ενδιαφέρον θα είχε να εξηγήσει όταν λεει για αποσυμφόρηση νησιών, τις προτάσεις για ποιες περιοχές στην Ηπειρωτική Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να φιλοξενήσουν τις ανοικτές δομές…

Δυστυχώς το διακύβευμα για αρκετούς, δείχνει να μην είναι πια για όλους, η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλα η τιμωρία της Ελλαδας επειδή δεν υποκύπτει στον εκβιασμό του Ερντογάν και με την ελπίδα ότι η κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και την κυβέρνηση και ετσι κερδισμένοι θα βγουν οι ίδιοι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο Πούτιν ταπεινώνει τον Ερντογάν: Με όπλο το μεταναστευτικό ο «ανορθόδοξος πόλεμος» από την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: