Ο Τραμπ κατάλαβε ευτυχώς τον κίνδυνο από την πανδημία: Αλλά υπάρχει χρόνος να προστατευθεί η Αμερική; Χλωμό…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ δεν λέει την αλήθεια. Και την γνωρίζει όσο κανείς άλλος στον κόσμο. Η πανδημία του κορωναϊού που σαρώνει όλο τον κόσμο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όσο ένας Παγκόσμιος Πόλεμος χωρίς να πέσει μία σφαίρα.

Η προσπάθεια του να δείχνει ψύχραιμος έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα. Η στάση του τις τελευταίες δύο μέρες έχει υποψιάσει πολλούς ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι αντιδρούν με περισσή και μνημειώδη σοβαρότητα. Πίσω από τις λέξεις οι Αμερικανοί πολίτες «διαβάζουν» την αλήθεια, την πραγματικότητα: ότι η υπερδύναμη είναι ενώπιον ενός μεγάλου κινδύνου, τον οποίο αγνόησε και υποβάθμισε αρχικά ο Πρόεδρός τους.

Ακόμα και οι συνεργάτες του, που δικαιολογούν όλα τα ατοπήματά του, είναι έντονα προβληματισμένοι. Το βλέπει κανείς στο πρόσωπο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Το διαπιστώνουμε κοιτάζοντας τα μέλη της ομάδας που έχει σχηματιστεί στο Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. Δίνουν μία άνιση μάχη οι επιστήμονες αυτοί, όχι εναντίον του ιού, αλλά εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στις προηγούμενες δηλώσεις του ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και ότι στην ουσία δεν τρέχει τίποτα.

  • Τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι άκουσε αυτούς τους επιστήμονες. Συνέβησαν και άλλα γεγονότα που δεν δημοσιοποιήθηκαν ευρύτατα. Είχε συναντήσεις με ανθρώπους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του για την Προεδρία, οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι ο ιός θα του προκαλέσει ταπεινωτική ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν γνωρίζουμε ποιοι τον έπεισαν. Οι επιστήμονες ή οι κομματικοί του φίλοι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι χθες, οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, είδαν ένα άλλο άνθρωπο στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου

Ήταν μεν έντονα ανήσυχος, αλλά προσπάθησε να είναι και πειστικός. Και αντί να ομιλεί συνέχεια ο ίδιος και να λέει τις ασυναρτησίες του, άφησε τους ειδικούς να μιλήσουν.

Είχε και χθες να στέκονται πίσω του, τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς και τους κορυφαίους συμβούλους του για την κρίση του κοροναϊού.

Είναι μία ομάδα γνωστών επιστημόνων και επαγγελματιών, που από την πρώτη στιγμή του είπαν όλη την αλήθεια. Από την περασμένη εβδομάδα πάλεψαν να τον πείσουν για το προφανές: ότι ο ιός δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο και ότι εν πάση περιπτώσει έπρεπε να κάνει κάτι.

Το χθεσινό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου ήταν αυτό:

  • Απολαύστε τα σπίτια σας. Μείνετε στα σπίτια σας.

Άλλαξε αρκετά τη θέση του και τον τόνο των δηλώσεων του, διότι η κατάσταση σε μερικές πολιτείες είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικρατεί αυτός ο φόβος ανάμεσα στους συμβούλους του ότι το πρόβλημα είναι εδώ και θα παραμείνει.

Γι’ αυτό έκανε και τη δήλωση προχθές ότι τα χειρότερα της πανδημίας μπορεί να τελειώσουν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο ή αργότερα.

Θεωρήθηκε μία ειλικρινής δήλωση, από ένα άνθρωπο που δεν είναι πολιτικός και εκφράζει ότι του έρθει στο μυαλό.

«Με αρκετές εβδομάδες εστιασμένης δράσης», είπε, «μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο και να τον αποφύγουμε γρήγορα». Όμως όλοι κρατήσαμε ότι η κρίση αυτή θα κρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Το ίδιο μήνυμα έδωσαν και οι συνεργάτες του. Και το βασικό μήνυμα όλων, είναι: μείνετε στα σπίτια σας. Αυτό είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης.

Ο κ. Τραμπ φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα σε μία εντυπωσιακή κίνηση, ανταποκρινόμενος σε εκκλήσεις γερουσιαστών.

Η κυβέρνηση εργάζεται επί ενός σχεδίου για αποστολή χρημάτων σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες. Η πρόταση προβλέπει αποστολή επιταγής ύψους χιλίων δολαρίων σε κάθε υπήκοο της χώρας. Και επίσης σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το στρατό για να κτιστούν γρήγορα νέα νοσοκομεία.

Ο κ. Τραμπ κάλεσε τους πολίτες να αγοράζουν λιγότερα προϊόντα και υποσχέθηκε ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά.

  • “Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να αγοράζουν πραγματικά λιγότερα αν αυτό είναι δυνατό”, είπε. “Αγοράστε λιγότερα… Μην πάρετε τα πάντα. Απλά αγοράστε αυτό που χρειάζεστε», δήλωσε ο κ. Τραμπ, σχολιάζοντας τους φόβους ότι η αποθήκευση των αγαθών μέσα σε πανικό θα αφήσει τα καταστήματα άδειά.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτατα μετά τη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

“Θα κερδίσουμε και νομίζω ότι θα κερδίσουμε πιο γρήγορα από ό, τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Ελπίζω”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και η λέξη αυτή από μόνη της δημιούργησε περισσότερες ανησυχίες.

Θυμίζω ότι προχθές ο πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε ένα νέο πακέτο οδηγιών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Βασικά πρόκειται για οδηγίες που εξέδωσαν άλλες χώρες, απλά στην Αμερική ο κ. Τραμπ δεν τόλμησε ακόμα να «κλείσει» τη χώρα -αν μου επιτρέπετε τη λέξη- εκτός μόνο κάποιων πόλεων και περιοχών. Και αυτό έγινε με ευθύνη των τοπικών παραγόντων.

Ο κ. Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικάνους να περιορίσουν τις κοινωνικές συναθροίσεις τους στα δέκα ή λιγότερα άτομα. Ζήτησε επίσης να παύσουν τη λειτουργία τους τα εστιατόρια, τα μπαρ, αλλά και άλλες επιχειρήσεις όπου συχνάζουν πολλά άτομα, ειδικά στις Πολιτείες όπου έχει παρατηρηθεί μετάδοση του ιού μεταξύ των μελών των τοπικών κοινωνιών.

Στην Ουάσιγκτον έχει μειωθεί δραματικά η κίνηση αυτοκινήτων και ανθρώπων και πολλές εταιρείες και υπουργεία ζήτησαν από το προσωπικό να μείνει στα σπίτια του και να εργάζεται από εκεί.

  • Χθες έκανα ένα περίπατο από την 14η οδό μέχρι την 16η όπου βρίσκεται ο Λευκός Οίκος. Απ’ εκεί πήγα στην 19η οδό, όπου είναι τα κτίρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μετά στην 22η οδό, όπου βρίσκεται η είσοδος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι ζήτημα αν συνάντησα στο δρόμο μου 100 άτομα… Και οι περισσότεροι ήταν τουρίστες που ξέμειναν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Θλιβερό μεν το θέαμα αλλά δείχνει και τη σοβαρότητα αυτού του λαού. Χωρίς να έχει επιβληθεί κατ’ οίκο περιορισμός, διότι ο κ. Τραμπ σκέφτεται ότι θα προκληθεί ζημία στην προεδρική υποψηφιότητά, οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν στα σπίτια τους, περιμένοντας τι θα ξημερώσει, και πόσο θα πληρώσει η υπερδύναμη τον πρόεδρο της, που δεν έχει καμία συναίσθηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αντί να ηγηθεί της προσπάθειας αντιμετώπισης του ιού, έδειξε την απόλυτη απειθαρχία…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η απογοήτευση των Αμερικανών για τον Ερντογάν: Για μία ακόμα φορά επέλεξε τον Πούτιν, αγνόησε τον Τραμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: