Ο Τραμπ ελπίζει ότι οι ταξιδιωτικοί δεσμοί με Κίνα και Ευρώπη θα αποκατασταθούν σύντομα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. EPA, DOUG MILLS




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αποκατασταθούν οι ταξιδιωτικοί δεσμοί με την Κίνα και την Ευρώπη πολύ σύντομα.

Δήλωσε ότι δεν είχε χρόνο να διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προτού ανακοινώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας του νέου κορονοϊού, όμως ελπίζει ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια στην Ευρώπη και την Κίνα θα μπορέσουν να αρθούν πολύ σύντομα.

Ο Τραμπ μίλησε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, μία ημέρα αφότου επέβαλε μέτρα για να αποτρέψει τους υπηκόους 26 ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, από το να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι εξαίρεσε τη Βρετανία από τα μέτρα διότι το Λονδίνο κάνει καλή δουλειά στην αντιμετώπιση του Covid-19. Επισήμανε ότι δεν μπόρεσε να συνομιλήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προτού θέσει σε ισχύ τους περιορισμούς, καθώς έπρεπε να κινηθεί γρήγορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να χρειαστεί να παρατείνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια από την Ευρώπη πέρα των 30 ημερών, όμως θα μπορούσε επίσης να συντομεύσει τους περιορισμούς αυτούς, που εξόργισαν τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν στηρίζει το νομοσχέδιο για οικονομική βοήθεια από την κορονοϊό που σχεδιάζει να ψηφίσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, διότι περιλαμβάνει άσχετα θέματα. Υπογράμμισε πως πιστεύει ότι το χρηματιστήριο θα ανακάμψει από την πτώση που έχει καταγράψει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν αντήλλαξε χειραψία με τον Βαράντκαρ στη συνάντησή τους λόγω του κορονοϊού. “Είναι ένα πολύ παράξενο συναίσθημα” σημείωσε για το γεγονός ότι δεν αντήλλαξε χειραψία.

Εξάλλου, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να εκτέθηκε στον νέο κορονοϊό, αφού δείπνησε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο σύμβουλος επικοινωνίας του οποίου βγήκε θετικός στον ιό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείπνησε στο κλαμπ του Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, το περασμένο Σάββατο το βράδυ. Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Μπολσονάρου Φάμπιο Βαϊνγκάρτεν, που συναντήθηκε επίσης με τον Τραμπ στο Μαρ α Λάγκο, βγήκε θετικός στον Covid-19, όπως ανακοίνωσε το γραφείο επικοινωνίας του Βραζιλιάνου προέδρου.

“Ας το θέσουμε έτσι: Δεν με απασχολεί” είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι άκουσε σχετικά με την έκθεση του Βραζιλιάνου αξιωματούχου, όμως τόνισε ότι “δεν κάναμε τίποτα το ασυνήθιστο”.

Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για το 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλουν τους Αγώνες για έναν χρόνο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση δεν θα είναι η ίδια χωρίς την παρουσία θεατών.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

Αισιοδοξεί η Νάνσι Πελόζι για τα οικονομικά μέτρα – αντίδοτο στον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: