Ο Σταύρος Λυγερός απαντά στον υπουργό Άμυνας: Η διάψευση, τα ερωτήματα και ο screenshot… Ιδού η Ρόδος…

File Photo: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Με ολιγόλογη ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ψευδή είδηση το ρεπορτάζ του SLpress.gr που έχει την υπογραφή μου ότι τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε υπέρπτηση στην Καβάλα.

Επειδή, όμως –όπως έχω αποδείξει επί δεκαετίες– είμαι τουλάχιστον εξίσου υπεύθυνος με τον ίδιο στο δημόσιο βίο, δεν δέχομαι μαθήματα ούτε από αυτόν ούτε από κανένα. Θέτω, λοιπόν, τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:

Πρώτον: Πραγματοποίησε ή όχι τουρκικό μαχητικό υπέρπτηση από τη Νέα Βύσσα στις 11.32′ της 25ης Μαρτίου 2020 με κατεύθυνση προς Νότο, φθάνοντας να κάνει υπέρπτηση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης;

Δεύτερον: Το ίδιο μαχητικό στράφηκε προς δυσμάς στο βόρειο Αιγαίο και στο ύψος της Καβάλας στράφηκε προς Βορρά και εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Καβάλας ή όχι;

Για τις άλλες υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν θέτω ερωτήματα, επειδή ο υπουργός αιδημόνως σιωπά λες και εκεί δεν είναι ελληνική επικράτεια. Αυτό που τον πείραξε είναι η υπέρπτηση στην περιοχή της Καβάλας, η οποία ομολογουμένως συνιστά περαιτέρω βήμα στις τουρκικές προκλήσεις στον αέρα. Το γεγονός ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκλέγεται στην Καβάλα είναι μία εξήγηση για την αντίδρασή του, αλλά δεν συνάδει με το αξίωμά του.

  • Προκαλώ, λοιπόν, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να αφήσει τις γενικότητες στο Facebook και να γίνει συγκεκριμένος. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει επίσημη διάψευση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Για να αφήσουμε τα πολλά λόγια, ας δώσει στη δημοσιότητα το επίσημο screenshot από το ραντάρ που έχει καταγράψει το ίχνος της πτήσης του εν λόγω τουρκικού μαχητικού την ώρα που αναφέρουμε. Έτσι θα αποδειχθεί εάν το ρεπορτάζ είναι ψευδές ή όχι.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα κύριε υπουργέ Άμυνας…

Υ.Γ. Ας σημειωθεί ότι το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε με τηλεγράφημα το απόγευμα της 25ης Μαρτίου αναφέρει ότι υπήρξε υπέρπτηση πάνω και από την Καβάλα, ενώ τη σχετική είδηση μετέδωσε και η επίσημη ΕΡΤ. Το δε ΑΠΕ-ΜΠΕ επανήλθε το μεσημέρι της 26ης Μαρτίου με νέο τηλεγράφημα για να διορθώσει το αρχικό της 25ης Μαρτίου, επικαλούμενο σφάλμα του αρχισυντάκτη βάρδιας. Πολλές συμπτώσεις! Με βάση τα παραπάνω –από την άποψη της δημοσιογραφικής δεοντολογίας– δικαιολογείται απολύτως το δημοσίευμα του SLpress.gr αφού προϋπήρξε τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων. Παρόλα αυτά, επιμένουμε να δώσει ο υπουργός το screenshot από το ίχνος του τουρκικού μαχητικού στα ελληνικά ραντάρ για να αποδειχθεί ποια είναι η πραγματικότητα.

  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα την ημέρα της εθνικής επετείου, παραβιάζοντας κάθε κανόνα και πρόσχημα, που θέλει ακόμα και εχθρικά κράτη το ένα να σέβεται την εθνική επέτειο του άλλου. Παραλλήλως, η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση συντεταγμένων για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Στις 11:32′ το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου τουρκικό μαχητικό πέταξε πάνω από τη Νέα Βύσσα και τις Καστανιές με κατεύθυνση προς Νότο. Πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε δυτικά και στο ύψος της Καβάλας στράφηκε προς Βορρά και πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Καβάλα για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τη Λέσβο και τη Χίο από όπου και εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο σε ύψος τριών χλμ και στη συνέχεια πάνω από το δυτικό άκρο της Λέσβου σε ύψος 700 μέτρων. Τέλος, ένα δεύτερο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Το γεγονός ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά δεν αλλάζει τα πράγματα. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα, παρότι όλη η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ερωτοτροπεί με την ιδέα να εκμεταλλευθεί την “ευκαιρία” για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

– Η επιστολή Σινιρλίογλου

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το καθεστώς Ερντογάν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όχι μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά και την υγεία του ίδιου του τουρκικού λαού, ο οποίος, όπως κι όλοι οι άλλοι, βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Η απόκρυψη των σχετικών στοιχείων από τις Αρχές και οι διώξεις εναντίον όσων καταγγέλλουν αυτή τη στάση δεν αλλάζει, βεβαίως, την εκεί δραματική πραγματικότητα.

Η πρόκληση με τις προαναφερθείσες μαζικές τουρκικές υπερπτήσεις θα μπορούσε να εκληφθεί σαν μία επίδειξη δύναμης στο επίπεδο των εντυπώσεων. Η εκτίμηση ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ότι ο Ερντογάν βλέπει σαν ευκαιρία την πανδημία, ενισχύεται από την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σ’ αυτήν εκτός από την επανάληψη των γνωστών ισχυρισμών της Άγκυρας (τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται σε “ελληνοκυπριακή διοίκηση”) περιλαμβάνονται και οι συντεταγμένες των εξωτερικών συνόρων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έτσι όπως προκύπτουν από από σχετικό το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος απάντησε με επιστολή της, όπως και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Είναι σαφές, όμως, πως στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει απλώς στη θέση ότι το προαναφερθέν μνημόνιο είναι εκτός διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου το ίδιο άκυρο, όπως και οι συντεταγμένες για την τουρκική υφαλοκρηπίδα που περιλαμβάνονται στην επιστολή Σινιρλίογλου.

– Επιβεβλημένη η κατάθεση συντεταγμένων

Η κατάθεση των συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, όπως προκύπτουν από την αρχή της μέσης γραμμής, είναι επιβεβλημένη στοιχειώδης αμυντική κίνηση. Όταν αρνείσαι τα όρια που θέτει η Τουρκία και ως Ελλάδα δεν καταθέτεις τη δική σου θέση για το ποια είναι τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, στην πραγματικότητα επιτρέπεις στην αυθαιρεσία της Άγκυρας να περάσει και να εδραιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ, φαίνεται ότι ωριμάζει. Φαίνεται ότι ξεπερνιούνται νομικίστικες αντιλήψεις που μέχρι και την προ καιρού αποπομπή της επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας Μάνιας Τελαλιάν, καταδυνάστευαν το υπουργείο Εξωτερικών, εμποδίζοντάς το να πράξει το αυτονόητο.

Το εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει το βήμα, μετά και το τουρκικό “τετελεσμένο” θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο κοντά στο να λάβουν τη σχετική απόφαση, η οποία εκ των πραγμάτων θα καταγράψει και στο επίπεδο του ΟΗΕ την υφιστάμενη διαφορά και ως εκ τούτου ενδεχομένως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντική παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ένα σχόλιο: Επειδή ο υπουργός Άμυνας επιμένει σε υψηλούς τόνους για το θέμα “τουρκικά F-16″…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: