Ο Πούτιν ταπεινώνει τον Ερντογάν: Με όπλο το μεταναστευτικό ο «ανορθόδοξος πόλεμος» από την Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αγγίζει το φέρετρο με τη σορό ενός εκ των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του αλ Άσαντ στη Συρία. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μοναδική ευκαιρία για την προώθηση εκ μέρους της Αθήνας μιας διαφορετικής πολιτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/ προσφυγικού με πλήρη νομιμοποίηση χρήσης κάθε μέσου προκειμένου να προστατευθούν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, προσφέρει η προκλητική και απροκάλυπτη επιχείρηση του καθεστώτος Ερντογάν να συντονίσει και καθοδηγήσει την παραβίαση και προσβολή των ελληνικών συνόρων με «πολιορκητικό κριό» τους εγκλωβισμένους στην Τουρκία μετανάστες και πρόσφυγες.

Η Αθήνα ορθά επιχειρεί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. προκειμένου να καταδειχθεί η κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου εργαλειοποίηση της δυστυχίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το καθεστώς Ερντογάν και η κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας από την Άγκυρα . Και αυτό πρέπει να γίνει έγκαιρα και πειστικά με όλα τα (άφθονα) στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Αθήνα ώστε να αποκρουσθεί και η επιχείρηση παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης και των ξένων κυβερνήσεων που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Άγκυρα.

Το καθεστώς Ερντογάν επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων και παραποίησης της πραγματικότητας, με στόχο από την μια να καλύψει το πολιτικό και στρατιωτικό πατατράκ στην Συρία και συγχρόνως να καταστήσει την …Ελλάδα υπόλογο για την έκρηξη του μεταναστευτικού το οποίο προκαλεί η ίδια εκμεταλλευόμενη το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που από την Ασία και την Αφρική προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη .

  • Η δραματική τροπή της τουρκικής εμπλοκής στην Συρία που τα απανωτά αδιέξοδα δεν είναι πλέον αναίμακτα αλλά επισύρουν βαρύτατο τίμημα σε ζωές Τούρκων στρατιωτών και ο εγκλωβισμός του Τ.Ερντογάν σε ένα πεδίο που στρατιωτικά δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του ενώ βρίσκεται σε βαθιά «διπλωματική μοναξιά» ,τον στρέφουν προς τα Δυτικά.

Και με όχημα το εκβιαστικό όπλο των μεταναστευτικών ροών ,επιχειρεί από την μια να πιέσει και να κλονίσει την Ελλάδα και συγχρόνως να «συγκινήσει» εκείνους από τους Ευρωπαίους που είναι έτοιμοι να σπεύσουν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στο Ερντογανικο καθεστώς , με πρώτους τους Γερμανούς, οι οποίοι από το 2015 με την σύμπραξη της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης κατόρθωσαν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ασφαλή δεξαμενή απορρόφησης και «αποθήκευσης» των μεταναστευτικών ροών.

Το θρασύτατο και προκλητικό tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο είναι αποκαλυπτικό της τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία.

Σχολιάζοντας ανάρτηση του Νίκου Δένδια με αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο ο κ Τσαβούσογλου ανάρτησε φωτογραφίες από την απόκρουση των επιθέσεων στα ελληνικά σύνορα , με την εξής αναφορά:

«Κοίτα ποιος δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου. Εκτοξεύουν ξεδιάντροπα δακρυγόνα σε χιλιάδες αθώους που συσσωρεύονται στις πύλες τους . Εμείς δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την χώρα μας ,αλλά η Ελλάδα έχει το καθήκον να τους αντιμετωπίσει σαν ανθρώπινα όντα»!

  • Λίγες ώρες νωρίτερα ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν που είχε αποδεχθεί και με καμάρι μάλιστα ότι η Τουρκία είναι αυτή που στέλνει τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα και προέβλεπα μάλιστα (σαν να γνώριζε ακριβώς το πόσοι μετακινούνται ) ότι χθες Σάββατο θα έφθαναν στην μεθόριο 30.000 άνθρωποι.

Και με τις δυο αυτές δηλώσεις η τουρκική ηγεσία έκανε την πιο τρανταχτή αποδοχή της παραβίασης της Συμφωνιας Ε.Ε. -Τουρκίας και παραβίασης κάθε ανθρωπιστικής Αρχής αλλα και του δικαίου για την προστασία προσφύγων και την μετανάστευση.
Κι όμως εκβιάζοντας την αντίδραση της Αθήνας σε αυτή την οργανωμένη μαζική απόπειρα εισβολής στο ελληνικό έδαφος ,επιδιώκει να εμφανισθεί ως «πρόβλημα» η αντίδραση της Ελλάδας και όχι το οργανωμένο σχέδιο που χρησιμοποιεί χιλιάδες δυστυχισμένους και απελπισμένους ανθρώπους ως εργαλείο για την επίτευξη των επιδιώξεων του Ερντογανικού καθεστώτος.
Σε ότι αφορά την παραβίαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 είναι καταφανής.

Στο Σημειο 3 αναφέρει ότι η «Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει νέες θαλάσσιες ή χερσαίες διαδρομές που ανοίγουν στην Τουρκία για παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη και θα συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη καθώς και με την Ε.Ε. για τον σκοπό αυτόν.

Τόσο ο κ. Ερντογάν όμως έχει παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση του στέλνει στα σύνορα με την Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες ,ενώ ο κ. Τσαβουσογλου εντελώς παραπλανητικά δηλώνει ότι η Τουρκία «δεν έχει υποχρέωση να σταματήσει όσους φεύγουν από την Τουρκία ενώ αντιθέτως θεωρεί ότι η μόνη δέσμευση που υπάρχει ,αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και το να «τους μεταχειρίζεται ως ανθρώπινα όντα» ,ανοίγοντας δηλαδή τα σύνορα της στις ροές που ωθεί από ολο και νέες διόδους η τουρκική κυβέρνηση.

Και φυσικά η στοχοποίηση του Έβρου τα τελευταία 24ωρα είναι και για έναν ακόμη λόγο ,καθώς βάσει της τραγικής Συμφωνίας που είχε προσυπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την Τουρκία υποχρέωση επιστροφής υπάρχει μόνο για παράνομους μετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα από τα νησιά και όχι από τα χερσαία σύνορα ,όπως είναι ο Έβρος..
Εάν πάντως οι Ευρωπαίοι εταίροι και κυρίως οι Γερμανοί συνεχίσουν να εθελοτυφλούν και να εξωραΐζουν τους εκβιασμούς Ερντογάν, η απάντηση της Αθήνας μπορεί να είναι αντίστοιχη με το tweet του Τσαβουσογλου. Ότι δηλαδή η «Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να εμποδίσει την έξοδο των ανθρώπων από το ελληνικό έδαφος, ενώ αντίθετα η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία… έχουν καθήκον να τους αντιμετωπίσουν σαν ανθρώπινα όντα» …

  • Το αδιέξοδο στην Συρία

Οι Αμερικανοί έσπευσαν να υποσχεθούν βοήθεια στον κ.Ερντογάν ,όμως εάν δεν υπάρξει άμεσα κίνηση ακύρωσης η παγώματος του προγράμματος των S400 και αποστασιοποίηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα βήμα εκ μέρους των Αμερικανών. Το ΝΑΤΟ είναι προφανές ότι δεν θα προσφέρει χειροπιαστή βοήθεια πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η «απειλή» που αντιμετωπίζει η Τουρκία , αφορά επιχειρήσεις πέραν του τουρκικού εδάφους.

Οι Ρώσοι αφού έδωσαν ένα πρώτο διδακτικό «μάθημα» στον κ. Ερντογαν, του εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους για τους 33 νεκρούς στρατιώτες οι οποίοι βεβαίως δέχθηκαν τα πλήγματα του Συριακού Στρατού υπό την κάλυψη των Ρωσικών Δυνάμεων. Συγχρόνως όμως η ρωσική πλευρά προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία «κουβέντα» τους, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να απειλεί και να στοχοποιεί το καθεστώς Ασαντ.

Έτσι ενώ οι κ. Ερντογάν και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και πιθανότατα θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα, το Κρεμλίνο έστειλε σαφή μηνύματα .

  • Μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Β. Πουτιν το ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ προκαλούνται από τις τρομοκρατικές ομάδες που εχουν αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον του Συριακού Στρατού.
  • Επικρίνεται επίσης η Τουρκία ότι δεν απέτρεψε τρομοκρατικές ενέργειες και επιθέσεις εναντίον και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή που είχαν τα φυλάκια τους και αυτό σημαίνει ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην δέσμευση που ειχαν αναλάβει .Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι Τούρκοι στρατιώτες βρισκόταν σε σημείο που δεν έπρεπε ούτε ειχαν δικαίωμα να βρίσκονται .

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία δια του μονίμου αντιπροσώπου της Βασίλι Νεμπενζια δήλωσε ότι «ο Συριακός Στρατός έχει απόλυτο δικαίωμα να απαντήσει στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται στο έδαφος ,σε οποιοδήποτε σημείο του εδάφους της Συρίας».

Οι Ρώσοι δηλαδή νομιμοποιούν κάθε κτύπημα εναντίον τουρκικής παρουσίας στο Συριακό έδαφος εκτός των συγκεκριμένων φυλακίων τα οποία η Ρωσία έχει δώσει την άδεια για τουρκική παρουσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σοτσι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. Η άποψη δημοσιεύτηκε στο Liberal.gr

Oι δύσκολες επιλογές και τα κρυφά εμπόδια για την Ελλάδα: Γιατί δεν γίνεται οριοθέτηση με Λιβύη-Αίγυπτο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: