Ο Μητσοτάκης είπε όχι στην Επίτροπο Γιόχανσον για την μετακίνηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά…

File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson (Α) σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα μετανάστευσης δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την Ελλάδα να μετακινήσει πρόσφυγες από τα νησιά της, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε ότι η Αθήνα αντιτίθεται σε μία τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν υπάρξει κρούσματα της επιδημίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς, παρά το γεγονός ότι η ασθένεια εξαπλώνεται στην υπόλοιπη χώρα.

“Εργαζόμαστε από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος όσο το δυνατόν περισσότερο στα υπερπλήρη hotspots στα νησιά”, δήλωσε η Johansson σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Θα μπορούσε να είναι η μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων ατόμων από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς  σε άλλες περιοχές στα νησιά”, προσέθεσε.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κατάσταση στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι δύσκολη, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες για να φιλοξενήσουν λίγες χιλιάδες ανθρώπους και τώρα έχουν καταλήξει να στεγάζουν 42.000. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επανειλημμένως έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τώρα η κατασταση είναι ακόμα πιο τεταμμένη μετά από την επιβολή των περιορισμών με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι λαμβάνει ανεπαρκή βοήθεια από την ΕΕ αναφορικά για τη μέριμνα των προσφύγων που φθάνουν μέσω Τουρκίας, η οποία προσφάτως άφησε περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την επικράτειά της με στόχο να φθάσουν στην Ευρώπη.

Για να κατευνάσει Αθήνα και Άγκυρα, η ΕΕ υποσχέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα υποδεχθεί 1.600 ασυνόδευτα παιδιά από τους καταυλισμούς. Η Johansson είπε ότι δεν έχει συμβεί ακόμη και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ταυτοποιήσουν τους ανηλίκους και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να ξεκινήσει η επανεγκατάσταση κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Τίτλος: EU Asks Greece to Move Migrants Most at Risk From Coronavirus Out of Crowded Camps

Στα χνάρια του «πατέρα» τους, του Ιπποκράτη, οι σύγχρονοι γιατροί: Η Ιστορία ανακουφίζει, η ζωή είναι σύντομη…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal