Ο Λευκός Οίκος προωθεί την μετεγκατάσταση φαρμακοβιομηχανιών από την Κίνα και αλλού

Ο Λευκός Οίκος. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει ένα εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να βοηθήσει να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ οι αλυσίδες ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού από την Κίνα και άλλες περιοχές, εν μέσω της πανδημίας του νέου Κορωναίου , δήλωσαν σήμερα κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η πρόθεση αυτή της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Κίνα και άλλες χώρες.

Ο Πίτερ Ναβάρο, ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εμπορίου είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί η προεργασία εντός της εβδομάδας ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένα φάρμακα.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι το 97% των αντιβιοτικών φτάνει στη χώρα από την Κίνα και το 80% των δραστικών συστατικών των φαρμάκων έρχεται από την Κίνα και την Ινδία», είπε ο Ναβάρο, επαναλαμβάνοντας σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα και στο CNBC.

«Αυτήν την εβδομάδα ελπίζω να ολοκληρώσω για τον πρόεδρο μια εκτελεστική εντολή που έχει ως στόχο να επιστρέψουν αυτές οι αλυσίδες ανεφοδιασμού» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εντολής αυτής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει το 100% των δαπανών των εταιριών για τη μεταφορά των επιχειρήσεών τους στις ΗΠΑ από την Κίνα, είπε εξάλλου ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ένας Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε σήμερα ότι η απόπειρα του Λευκού Οίκου να περιορίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τα ξένα φάρμακα «δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε σοφή». «Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα συμφέροντα όλων των χωρών διαπλέκονται μεταξύ τους. Απέναντι στην επιδημία, δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε σοφό να επιχειρήσει κανείς να διακόψει την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και ανεφοδιασμού», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του επειδή δεν είχε την έγκριση να μιλήσει δημοσίως.

Ο Ναβάρο ρωτήθηκε από το CNBC για την υπόθεση της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας CureVac αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως, κάνοντας γενικά λόγο ότι είναι ανάγκη να παρασκευάζονται περισσότερα εφόδια και ιατρικός εξοπλισμός στις ΗΠΑ. «Η ουσία της εντολής (…) είναι να τα φέρουμε όλα αυτά στην πατρίδα ώστε να μην ανησυχούμε για την εξάρτηση από το εξωτερικό», είπε.


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τί συμβαίνει με τη Μελάνια; Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ άφαντη εν μέσω κρίσης κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: