Ο κορωναϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες, εκτιμά ο Moody’s

File Photo: O Moody’s, αναμένεται να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα καθώς είναι ο μόνος οίκος που η αξιολόγησή του απέχει σημαντικά από αυτή (τρεις βαθμίδες).EPA, ANDREW GOMBERT




Η εξάπλωση παγκοσμίως του κορωνοϊού θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, προειδοποιεί ο οίκος Moody’s.

«Η εξάπλωση παγκοσμίως του κορωνοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα να δεχθούν ταυτόχρονα πλήγμα τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση», υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ και αναμένει ότι η διαταραχή αυτή θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για το λόγο αυτό, ο Moody’s προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη το 2020 όλων των οικονομιών της ομάδας κρατών των G-20.

«Αναμένουμε αυτές οι χώρες, ως ομάδα, να αναπτυχθούν κατά 2,1% το 2020, 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα» από τις προηγούμενες προβλέψεις του, αναφέρει ο οίκος.

Αναφέρει πως έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 στο 4,8%, από 5,2%, ενώ για τις ΗΠΑ αναμένει τώρα πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2020, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του για ανάπτυξη 1,7%.

Οι κίνδυνοι για παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν αυξηθεί

Σύμφωνα με τον Moody’s, όσο περισσότερο η εξάπλωση του κορωνοϊού θα επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, τόσο το πλήγμα στην ζήτηση θα συνεχίσει να κυριαρχεί, οδηγώντας σε ύφεση τις οικονομίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μια διαρκής μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με ένα παρατεταμένο κλείσιμο επιχειρήσεων, θα πλήξει τα κέρδη, θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων και θα επιβαρύνει την ψυχολογία.

Τέτοιες συνθήκες θα μπορούσαν τελικά να τροφοδοτήσουν μια αυτοσυντηρούμενη δυναμική ύφεσης, υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: