Ο κορωνοϊός, οι νυχτερίδες και οι διάφοροι ισχυρισμοί: Διεθνές έγκλημα με πιθανούς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς

Στιγμιότυπο από συνέντευξη Τύπου του Γερμανού υπουργού Υγείας, Jens Spahn. EPA, CLEMENS BILAN , POOL




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Για πρώτη φορά όλος ο κόσμος νιώθει να απειλείται από τον ίδιο εχθρό. Ακόμα και ένας πιθανός πυρηνικός όλεθρος ή οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπίζονται με βάση εθνικά ή πολιτικά ή γεωγραφικά κριτήρια.

Καμία απειλή μέχρι σήμερα δεν ανέδειξε σε τέτοιο βαθμό τις διαστάσεις μιας ωμής πραγματικότητας για την ανθρωπότητα, για το κοινό μας σπίτι και την κοινή μοίρα των λαών πάνω στη Γη.

Μπορεί να κλείνουν σύνορα για να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, μπορεί κάθε χώρα να λαμβάνει τα δικά της μέτρα για να διαχειριστεί την κατάσταση, μπορεί κάποιοι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι να προσεγγίσουν διαφορετικά το πρόβλημα (αν και ο ιός δεν ξεχωρίζει κοινωνικές τάξεις και θρησκείες), εντούτοις όμως τίποτα δεν μπορεί να υποβαθμίσει το γεγονός ότι ο κόσμος είναι αλληλένδετος και αλληλοεξαρτώμενος.

Παρά τις ριζικές διαφορές, τους εμπορικούς πολέμους και τον ακραίο ανταγωνισμό μεταξύ ισχυρών κρατών, όλοι οι άνθρωποι ζούμε στον ίδιο πλανήτη και έχουμε τον ίδιο ουρανό.

Η παγκοσμιοποίηση έχει τα καλά και τα κακά της. Δεν επέφερε μόνο αλληλεπιδράσεις στον οικονομικό τομέα, αλλά άλλαξε πάρα πολλά πράγματα που αφορούν και καθορίζουν την ασφάλεια των πολιτών και την ποιότητας ζωής.

  • Ο κορωνοϊός απέδειξε ότι ακόμα και μια αθώα νυχτερίδα στην Κίνα ή κάτι άλλο μετατράπηκε με τόση ευκολία και άνεση σε παγκόσμιο φονικό όπλο.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώθηκε ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσει πλέον ότι ένας ιός ή ένα πρόβλημα μπορεί να εξαπλωθεί παντού, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον, αλλά συνάμα να αντιληφθεί ότι είναι ανάγκη να κινητοποιείται προληπτικά και έγκαιρα ενάντια σε παράξενες, παράνομες, αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες τοπικές συνήθειες ή αυταρχικές πολιτικές πρακτικές που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους. Να μην περιμένει να συμβεί το κακό και μετά να αντιδρά.

Θα έπρεπε να εισβάλει ο κορωνοϊός σε όλες τις γωνιές της Γης, σκοτώνοντας δεκάδες (ίσως να γίνουν και εκατοντάδες) χιλιάδες ανθρώπους για να «αποκαλυφθούν» οι αποκρουστικές εικόνες σε λαϊκές αγορές στην Κίνα, την Ινδονησία και σε άλλες χώρες, όπου πωλούν νυχτερίδες, ποντίκια, σαλαμάνδρες, φίδια, γάτες και που αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής των ντόπιων πληθυσμών;

Όταν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας είχε εκδηλωθεί ο θανατηφόρος ιός SARS τον Νοέμβριο του 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει τότε ότι «πιστεύεται πως προήλθε από μια αγορά ζώων, ίσως νυχτερίδων, που εξαπλώθηκε σε άλλα ζώα (γάτες) και μετά στους ανθρώπους». Ευτυχώς, ο SARS δεν είχε το εύρος και το μέγεθος των τραγικών επιπτώσεων σε διεθνές επίπεδο, όπως συμβαίνει με τον σημερινό κορωνοϊό (COVID-19).

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για μια νέα επιδημία πνευμονίας από έναν άγνωστο ιό στην πρωτεύουσα Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα. Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, «το γενετικό υλικό του ιού αναλύθηκε και αναγνωρίστηκε ως ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού μέσα σε μερικές ημέρες, τον Ιανουάριου του 2020» και ότι «ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό του Συνδρόμου Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (SARS) και του Συνδρόμου Αναπνευστικής Δυσχέρειας στη Μέση Ανατολή (MERS). Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός θεωρείται ότι προέρχεται από ζώα, ίσως (και πάλι) από νυχτερίδες».

Από τον Νοέμβριο του 2002 πέρασαν 17 χρόνια. Αναπόφευκτα προκύπτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα:

  • -Γιατί εξακολουθούσαν να λειτουργούν (νόμιμα ή παράνομα) τέτοιες αγορές στην Κίνα και σε άλλες χώρες;
  • -Πώς αντιμετώπισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όλα αυτά τα χρόνια τέτοιες «πηγές» δημιουργίας θανατηφόρων ιών και παγκόσμιου ολέθρου και τι είδους πίεση ασκήθηκε στο Πεκίνο;
  • -Ποιος ήταν ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας ώστε να μην βρεθούν ξανά ένοχες οι νυχτερίδες ή κάποια άλλα ζώα, πτηνά και ερπετά, για ένα νέο θανατηφόρο ιό και μια πανδημία;

Οι αρχές της Κίνας έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα πάντα, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν οι πολίτες της χώρας. Επομένως, θεωρείται γελοίο κάθε επιχείρημα περί παράνομων αγορών. Ακόμα και σήμερα φαίνεται ότι σε μερικά κράτη της περιοχής συνεχίζουν να λειτουργούν τέτοιες «εστίες» δημιουργίας ιών.

Επιπλέον, θέτεται και ένα άλλο ερώτημα:

Γιατί μεγάλες χώρες και γενικά στο σύνολό της η παγκόσμια κοινότητα εμφανίστηκε εντελώς ανέτοιμη, ασυντόνιστη και αποδιοργανωμένη για να αντιμετωπίσει μια τέτοια πανδημία, αφού είχε ήδη προηγηθεί η απειλή του SARS και άλλων ιών και επιδημιών;

Η περίπτωση του κορωνοϊού, με τις οδυνηρές πολύπλευρες συνέπειές του για ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί ακόμα ένα τρανταχτό παράδειγμα εγκληματικής αμέλειας ηγεσιών και αρμοδίων οργανισμών, καθώς και ενός «φοβικού συνδρόμου» απέναντι σε μια ισχυρή χώρα, με αποτέλεσμα οι λαοί να πληρώνουν ακριβό τίμημα.

  • Αλληλοκατηγορίες σκοπιμότητας;

Ο επικεφαλής ομάδας ειδικών της κινεζικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Ζονγκ Νανσάν, μιλώντας πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο θανατηφόρος ιός ξεκίνησε από την Ουχάν, ισχυριζόμενος ότι «η επιδημία της πνευμονίας κορωνοϊού συνέβη πράγματι στην Κίνα και στην Ουχάν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η πηγή του ήταν στην Ουχάν».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, με ανάρτησή του στο twitter διερωτήθηκε (στα αγγλικά): «Πότε ξεκίνησε ο ασθενής μηδέν στις ΗΠΑ; Πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί; Ποια είναι τα ονόματα των νοσοκομείων; Ίσως να ήταν ο στρατός των ΗΠΑ που έφερε την επιδημία στην Ουχάν. Να είστε διαφανείς. Δημοσιεύστε τα στοιχεία σας. Οι ΗΠΑ μας οφείλουν μια εξήγηση».

  • Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε το καθεστώς του Πεκίνου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι «η Κίνα δεν ανταλλάσσει πληροφορίες για την πανδημία στον βαθμό που οφείλει, υιοθετώντας μια στάση που θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο» και ότι «στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή για να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Επίσης, κατηγόρησε το Ιράν και τη Ρωσία ότι διεξάγουν «εκστρατεία παραπληροφόρησης» για την πανδημία.

Στο «Emerging Microbes and Infection» δημοσιεύτηκε επιστημονική μελέτη της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή Shan-Lu Liu, του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» ότι ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής και ότι δεν είναι «τροποποιημένος ιός που δραπέτευσε».

Όπως σημειώνεται, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός «ξεπήδησε» από νυχτερίδα, που, μεταδόθηκε μέσω κάποιου αγνώστου επί του παρόντος ξενιστή και ότι κινεζικές έρευνες υπέδειξαν ότι ενδεχομένως ο «ενδιάμεσος κρίκος» να ήταν κάποιο φίδι ή παγκολίνος.

Οι ισχυρισμοί Κινέζων και Αμερικανών αξιωματούχων είναι σοβαρότατοι και θα πρέπει να εξεταστούν από τους αρμόδιους επιστημονικούς και νομικούς οργανισμούς (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο).

  • Την ώρα που η ανθρωπότητα βρίσκεται σε καραντίνα, που χάνονται κάθε μέρα χιλιάδες ζωές, που κινδυνεύει ο πλανήτης με οικονομική καταστροφή, δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν (ενδεχομένως στο πλαίσιο πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων) χωρίς να παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να δράσει με πλήρη διαφάνεια και με βάση πειστικά επιστημονικά στοιχεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρόκειται για ένα διεθνές έγκλημα διαφορετικής μορφής και έκτασης, με πιθανούς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

«Φυλακίστηκαν» οι άνθρωποι για να απελευθερωθεί η Γη και τι κατάλαβαν; Ο κόσμος προσμένει, ίσως, κάποιο θάμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: