Ο καθηγητής Γώγος ελπίζει ότι ίσως είναι «κλειδί» στην θεραπεία κορωνοϊού φάρμακο σε πειραματικό στάδιο

File photo: Ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, μιλά με τη Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία skai.gr




Ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ότι ελπίδες στη θεραπεία του κορωνοιού φαίνεται να δίνει φάρμακο το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και χορηγείται, σε αυτή τη φάση, σε μικρές ποσότητες σε πάσχοντες.

Οτιδήποτε πούμε σε αυτή τη φάση είναι παρακινδυνευμένο τόνισε ο καθηγητής αναφορικά με το αν το γεγονός πως δεν βλέπουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού στην χώρα μας αποτελεί συμπέρασμα χαραμάδας αισιοδοξίας.

Σε κάθε περίπτωση η επιθυμία των ειδικών στην χώρα είναι να σταθεροποιηθεί η καμπύλη, δηλαδή να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση, έχοντας ενδεχομένως σταθερή αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι στα επικίνδυνα επίπεδα που βλέπουμε σε άλλες χώρες, υπογράμμισε .

Πήραμε πραγματικά έγκαιρα μέτρα, τόνισε ο καθηγητής σημειώνοντας πως ναι μεν τα μέτρα είναι εξαιρετικά αυστηρά και «επιθετικά» αλλά αποτελούν την ολοκλήρωση, σε αυτή την φάση, της προσπάθειας που κάνει η χώρα ενάντια στην εξάπλωση του ιού.

«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία», τόνισε υπογραμμίζοντας πως δεδομένης της κατάστασης όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ αλλά και της ύπαρξης μέχρι στιγμής, συγκεκριμένης θεραπείας, το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας είναι το να μην έρχονται σε επαφή οι πολίτες μεταξύ τους.

Ο κος Γώγος σημείωσε επιπρόσθετα πως υπάρχουν σε αυτή τη φάση γρήγορα τεστ, τα οποία έχουν εγκριθεί και από τον Αμερικάνικο οργανισμό Υγείας εντούτοις πρέπει να καταλήξουμε στο πιο από όλα είναι τα καταληλλότερα για να βασιστούμε σε αυτά.

Αυτή τη στιγμή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας χορηγείται συνδυασμός φαρμάκων που δόθηκαν σε ασθενείς με κορονοιό κυρίως στην Κίνα και την Ιταλία και έδειξαν αποτελεσματικότα, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ανάμεσα σε αυτά δίνεται και ένα ακόμη φάρμακο, αντιικό, το οποίο είναι σε κλινικές μελέτες και γιαυτό δεν χρησιμοποίται ευρέως.

Το εν λόγω φάρμακο, περιζήτητο σε αυτή τη φάση, δίνεται σε μικρές ποσότητες και κυρίως σε ασθενείς σε βαρύτερο στάδιο.

«Ίσως είναι η αιχμή του δόρατος στη θεραπεία» σχολίασε εκφράζοντας πως κατά την γνώμη του είναι το αποτελεσματικότερο και θα πρέπει να δίνεται μάλλον σε αρχικότερο στάδιο της νόσου προκειμένου να αποφεύγουμε ενδεχομένως την διασωλήνωση.»

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τόνισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής περαιτέρω μελετών και ερευνών προκειμένου να εξαχθούν σαφέστερα συμπεράσματα, συμπληρώνοντας πληρέστερη εικόνα αναφορικά με την αντιμετώπιση του νέου ιού θα έχουμε το Μάιο.

Έχουν μολυνθεί 8 με 10 χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα υποθέτει ο καθηγητής Τσιόδρας: 17 νεκροί, 695 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: