Ο φόβος της Μόριας: Θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή η θανατηφόρα ιογενής πνευμονία στη Λέσβο

FILE PHOTO: Μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στη Μόρια απωθούνται έξω από την πόλη της Μυτιλήνης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην κατάσταση στη Μόρια και την καταστροφή που θα έφερνε η θανατηφόρα ιογενής πνευμονία στη Λέσβο εστιάζει η δημόσια γερμανική τηλεόραση. Η πανδημία του κορωνοϊού μονοπωλεί το ενδιαφέρον αναλυτών και σχολιαστών στη Γερμανία.

«Ο φόβος της Μόριας» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de που αναφέρεται στην επιδείνωση της κατάστασης στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου λόγω του κορωνοϊού. «[…] Την εποχή του κορωνοϊού οι καταυλισμοί τύπου Μόριας είναι άκρως επικίνδυνοι, προειδοποιεί ο Αποστόλης Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

“Υπάρχει μόνο μια τουαλέτα για 167 άτομα, μια ντουζιέρα για πάνω από 200 ανθρώπους, μια βρύση για 1.300 άτομα. Εάν ο κορωνοϊός έφτανε στον καταυλισμό, θα προκαλούσε τεράστια καταστροφή“, όπως λέει.

Και αυτό όχι μόνον για τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς αλλά και για τους κατοίκους της Λέσβου. Το νοσοκομείο του νησιού θα έφτανε στα όρια των δυνατοτήτων του. Η κυβέρνηση επιχειρεί όμως να εξωραΐσει την κατάσταση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί στα νησιά ούτε ένα κρούσμα, είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, προσθέτοντας ότι οι αρχές έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, στο μεταξύ έχουν μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια στα αραβικά και φαρσί, που καλούν τους πρόσφυγες να τηρούν απόσταση ασφαλείας και να πλένουν τα χέρια τους.

«Αυτό ακριβώς όμως φοβίζει τους πρόσφυγες. “Φυσικά και ανησυχούν. Όταν λένε, πλύνετε τα χέρια σας, τότε ρωτούν: και πού να τα πλύνω; Όταν λένε, μείνετε σπίτια σας, ρωτούν: ποιο σπίτι;. Όταν λένε, τηρείστε αποστάσεις από τους άλλους, ρωτούν: πώς, όταν ζούμε έξι άτομα σε μια σκηνή;”.

Οι πρόσφυγες φοβούνται δηλαδή τώρα ακόμη περισσότερο, διότι σε περίπτωση που μεταδοθεί και εκεί ο κορωνοϊός, δεν θα μπορούν να προστατευτούν, λέει ο κ. Βεΐζης. Γι΄ αυτό και θα έπρεπε να εκκενωθούν αμέσως οι καταυλισμοί.

Αυτό αξιώνουν στο μεταξύ όχι μόνον οργανώσεις αρωγής όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ή ο επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Προτείνουν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ σχεδιάζουν να εκκενώσουν τους καταυλισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών και νέων που ζουν στους καταυλισμούς χωρίς τους γονείς τους. Τα πρώτα ενδεχομένως να μεταφερθούν αυτή την εβδομάδα. Για τα παιδιά αυτά λοιπόν υπάρχει ελπίδα.

Στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς ζουν όμως πάνω από 40.000 άνθρωποι, οι οποίοι μέσα στην όλη ανέχεια πρέπει να ζήσουν τώρα και με τον φόβο του κορωνοϊού».

Kώστας Συμεωνίδης, DW

Φόβοι για εξάπλωση του κορωναϊού στα ελληνικά νησιά: Σοβαρός ο κίνδυνος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: