“Ο εφησυχασμός (για τον ιό) θα είναι καταστροφή” προειδοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

File Photo: O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας . ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Σε συνέντευξη του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι σκοπός είναι να αποφύγουμε το συγχρωτισμό έτσι ώστε να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha»έχουν ως εξής:

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Βασική μας προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και η προστασία της δημόσιας υγείας. Οποιοδήποτε κόστος θα το αναλάβουμε. Θα υποστούμε τώρα ένα οικονομικό πλήγμα, αλλά σκοπός είναι, αυτό το πλήγμα να είναι παροδικό, όπως παροδική είναι και η ασθένεια. Στη συνέχεια η οικονομία θα ακολουθήσει την φυσική της πορεία που είναι μία πορεία ανάκαμψης. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην υπάρξει από αυτή την κρίση του κορονοϊού μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες ή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην γίνει αυτό.

Για τις συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους

Είναι σαφής η προειδοποίησή μας για τις συναθροίσεις. Αφορά όχι μόνο τον δημόσιο χώρο, αλλά και τον ιδιωτικό χώρο. Καλούμε όλους να δείξουν υπευθυνότητα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός χθες. Άρα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα μεν, ακολουθώντας τις οδηγίες δε. Δεν μπορεί να είμαστε μακριά από το χώρο της δουλειάς μας και ταυτόχρονα να μαζεύουμε δεκαπέντε άτομα στο σπίτι μας για ένα τραπέζι.

Σκοπός είναι να αποφύγουμε το συγχρωτισμό έτσι ώστε να καθυστερήσουμε τη διάδοση του ιού. Καθυστερώντας τη διάδοση του ιού δίνουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να μπορέσει να περιθάλψει τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Δηλαδή τις ευάλωτες ομάδες και τους πιο ηλικιωμένους.

Ο εφησυχασμός θα είναι καταστροφή

Πάμε βήμα-βήμα. Αν εφησυχάσουμε θα είναι καταστροφή. Πρέπει όλοι να είμαστε ακριβώς στο πνεύμα το οποίο περιέγραψε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και να φοβόμαστε μην τον μεταδώσουμε. Και η έκκληση να μείνουμε στο σπίτι, είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει το σύστημα υγείας, εμάς και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Τα μέτρα αυτά που πήραμε, έχουν βοηθήσει σημαντικά ώστε να συγκρατηθεί το άπλωμα της διασποράς. Κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς με όποιο πρόσθετο μέτρο παίρνουμε. Να απλώσουμε τη διασπορά του ιού σε βάθος χρόνου, για να αντέξει το σύστημα υγείας. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε . Είναι καθημερινός, δεν εφησυχάζουμε. Θα το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί.

Για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός κ. Παπαθανάσης, έχουν ανακοινώσει μία σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για ελέγχους, ώστε να παταχθούν οποιαδήποτε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Από την άλλη, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιοι φάρμακο για αυτόν τον κορονοϊό. Απαιτείται πολλή προσοχή σε όλα αυτά, τα οποία διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούν συνεχώς να πλασάρουν με διάφορους τρόπους. Όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί σε προσπάθειες κάποιων να τους πείσουν να αγοράσουν διάφορα πακέτα προϊόντων, τα οποία τα πληρώνουν χρυσάφι, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.α.

Για τον Έβρο

Φαίνεται ότι η κρίση του κορονοϊού στην Τουρκία, την έχει αναγκάσει να πάρει κάποια μέτρα, έστω και με καθυστέρηση. Το κλείσιμο των συνόρων για χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίστηκε είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, που μας βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος στον Έβρο. Το ίδιο και οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περιοχή. Άλλα πάνω από όλα μας βοηθάει η αποφασιστικότητα, την οποία δείξαμε από την πρώτη στιγμή, ότι θα προστατέψουμε τα σύνορα μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα έχει φθάσει όπως έπρεπε, εκεί που έπρεπε, και ελπίζουμε από εδώ και πέρα σε μια αποκλιμάκωση.

Σταματούν λόγω covid-19 οι περισσότερες λειτουργίες της Βουλής: Μια συνεδρίαση την εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: