Ο Αρης μπορεί να περιμένει: 2ετής αναβολή της αποστολής ExoMars λόγω [και] κορωναϊού

File photo: Οχι μόνο ο κορωναϊός αλλά και διαπιστωμένα τεχνικά προβλήματα αναβάλλουν την αποστολή του ExoMars. Photo via [email protected]
Η φιλόδοξη ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars, που προβλέπει την αποστολή ενός ρομπότ προς τον κόκκινο πλανήτη, αναβλήθηκε για το 2022 λόγω τεχνικών προβλημάτων και της επιδημίας του κορωναϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο διαστημικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας Roskosmos και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η αναχώρηση αυτού του ρομπότ για τον Άρη προγραμματίζεται στο εξής για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2022, αντί για το καλοκαίρι του 2020, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Οι επικεφαλής των δύο διαστημικών οργανισμών κατέληξαν, έπειτα από μια συνάντηση, πως «νέες δοκιμές του διαστημικού οχήματος με τα εξαρτήματά του και τα οριστικά λογισμικά είναι απαραίτητες».

Αναγνώρισαν επίσης ότι «η τελική φάση του ExoMars κινδυνεύει από τη γενική επιδείνωση της επιδημίας (της Covid-19) στις ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν, η απόφαση ήταν «πολύ δύσκολη, αλλά καλά ζυγισμένη». «Ελήφθη κυρίως λόγω της ανάγκης να μεγιστοποιηθεί η ανθεκτικότητα όλων των συστημάτων ExoMars και λόγω των συνθηκών» που συνδέονται με την επιδημία, είπε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η κατάσταση στην Ευρώπη «δεν έχει επιτρέψει πρακτικά στους ειδικούς μας να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις εταιρικές βιομηχανίες», εξήγησε.

Ο επικεφαλής του ESA Γιαν Βέρνερ δήλωσε ότι θέλει να «είναι 100% σίγουρος για την επιτυχία της αποστολής». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κανένα περιθώριο λάθους. Περισσότερες επαληθεύσεις θα διασφαλίσουν ένα ασφαλές ταξίδι και τα καλύτερα επιστημονικά αποτελέσματα στον Άρη», είπε.

Η Ρωσία παρέχει τη βάση εκτόξευσης, το όχημα καθόδου (με ευρωπαϊκά στοιχεία μεταξύ των οποίων αλεξίπτωτα) και την πλατφόρμα προσγείωσης για την ExoMars ενώ το ρομπότ είναι ευρωπαϊκό. Αναμένεται να ‘τρυπήσει’ το έδαφος του Άρη και να προσπαθήσει να βρει ενδείξεις παλαιότερης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Ο ESA είχε παραδεχθεί τον Αύγουστο του 2019 την ύπαρξη προβλημάτων στο σύστημα αλεξίπτωτων της αποστολής, προκαλώντας ήδη φόβους για αναβολή της αποστολής.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Παρατηρητήριο κατά των “επισημονικών” fake news από καθηγητές Παν/μιου & Πολυτεχνείου Κρήτης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal