Πρωτοφανής πρόκληση: Στον Έβρο, F-16 έκανε απόπειρα αναχαίτισης ελληνικού ελικοπτέρου στα 200 μέτρα [video]

Τουρκικά μαχητικά F-16 και F-4. Φωτογραφία τουρκική πολεμική αεροπoρία.




Το μεσημέρι της Τετάρτης (11/3)  και ώρα 14:50 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον Εβρο σε ύψος από  10.000 έως 500 πόδια [δηλαδή λιγότερο από 200 μέτρα].

Επιπρόσθετα, στις 15:27 άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.

Παράλληλα, σημειώθηκε παρενόχληση του ελικοπτέρου επιτήρησης της Ελλάδας. Τουρκικά μαχητικά αναχαίτισαν το ελικόπτερο που επιτηρεί τα σύνορα μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το χωριό Πύθιο.

Οι νέες προκλήσεις έρχονται ώρες μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί στην Κω, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού.

Τα τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, οι πτήσεις των F16 έγιναν με σκοπό να παρενοχλήσουν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές.

Δένδιας: Η Τουρκία θέλει να μας παρασύρει σε προκλήσεις, δεν θα ακολουθήσουμε

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το επεισόδιο στην Κω ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως η τουρκική ακταιωρός σκόπιμα ακούμπησε το ελληνικό σκάφος.

Οπως είπε μάλιστα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα, το μεσημέρι κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών για να γίνουν τα δέοντα.

«Το περιστατικό είναι απαράδεκτο, διότι είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν, δεν έτυχε τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν. Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος. Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης σήμερα το μεσημέρι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν τα δέοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel.

Επίσης, ο κ. Δένδιας αφού σημείωσε πως υπάρχει μια εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας και την Ευρώπη και ότι «διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι», διαμήνυσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό».

Πρόκληση στο Αιγαίο: Τουρκική ακταιωρός χτύπησε σκάφος του Λιμενικού και προκάλεσε ζημιές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: