Νέες αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, λόγω του κορωναϊού

File Photo:Το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” στο σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσιεύει αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων πολιτικών για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο παράνομος ψευτο-“πρωθυπουργός” Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στην «βουλή» χθες, είπε ότι έκλεισαν τα σημεία από τα οποία γίνονται τα περισσότερα ψώνια και ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσβαλε τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αφού δεν τον υπολόγισε καθόλου όταν πήρε αυτή την απόφαση.

  • «Και ο κ. Ακιντζί έμαθε αυτή την απόφαση από το ραδιόφωνο, όπως εμείς», πρόσθεσε αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή είναι “απαράδεκτη” και ότι αυτή «καταδεικνύει την νοοτροπία της άλλης πλευράς» και ότι αυτά τα βήματα αποτελούν «επιχείρηση να πληγεί ο βορράς».
  • Είπε ακόμα ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων δύο ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού στα κατεχόμενα βγήκαν αρνητικά και πρόσθεσε ότι “αυτό το θέμα παραφουσκώνεται τόσο πολύ που επηρεάζεται και η παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Προς τι αυτή η υπερβολή; Πυροβολούμε μόνοι μας το πόδι μας».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο οδόφραγμα στην οδό Λήδρας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή αστυνομία» επιτέθηκε σε διαδηλωτές ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ένας Τουρκοκύπριος”.

Μιλώντας επίσης στην «βουλή», ο “υπουργός εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάϊ είπε ότι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εμποδίσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αναπνεύσει οικονομικά και ισχυρίστηκε ότι με αυτή την ενέργεια η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε ρεζίλι διεθνώς.

Ανέφερε ακόμα ότι, το βήμα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι μονομερές και ετσιθελικό, στερείται σοβαρότητας και πλήττει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

  • Είπε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέβαλε περιορισμούς και στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και πρόσθεσε ότι το «υπουργείο» του διεξάγει επαφές με επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στον «νότο» στους οποίους αναφέρει πόσο λανθασμένη είναι η εν λόγω πρακτική.
  • Ανέφερε στη συνέχεια ότι απέστειλαν επιστολή και σε αξιωματούχους της ΕΕ για το θέμα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε ρεζίλι διεθνώς στοχοποιώντας την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο την ώρα που η ίδια βρίσκεται σε πιο επικίνδυνη θέση από την άποψη περιστατικών ή κρουσμάτων κορωνοϊού. Είπε ακόμα ότι πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να ανακαλέσει την απόφασή της η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μιλώντας επίσης στην «βουλή», ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Έρχιουρμαν χαρακτήρισε την απόφαση μονομερή και πρόσθεσε ότι μετά από μια βδομάδα η κατάσταση θα επανεξεταστεί.

Ισχυρίστηκε ότι φάνηκε πως δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ότι η αντίδραση σε αυτό το θέμα ήταν ανεπαρκής και ότι πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούν. Είπε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη και αλλού για να λυθεί το ζήτημα.

Μιλώντας επίσης στην «βουλή», ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ διερωτήθηκε κατά πόσο λαμβάνονται ικανοποιητικά μέτρα στα αεροδρόμια για τον ιό, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είδε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά και έλαβε την απόφαση σε σχέση με τα οδοφράγματα.

Ο Όζγιγιτ επέκρινε την «μονομερή απόφαση» του Προέδρου Αναστασιάδη που λήφθηκε με παρότρυνση του ΕΛΑΜ, όπως είπε και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανακαλέσει μιαν ώρα αρχύτερα την απόφασή της και ευχήθηκε να ληφθούν σοβαρά μέτρα στην «χώρα» σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Στην δική του ομιλία, ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης (των εποίκων), Ερχάν Αρικλί διερωτήθηκε κατά πόσον ο κορωνοϊός κοιτάει από ποιο οδόφραγμα θα μπει σε κάποιο μέρος. «Μπαίνει από την Δερύνεια και δεν μπαίνει από τον Άγιο Δομέτιο», διερωτήθηκε. Υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια «σοβαρή οικονομική ροή από τον νότο στον βορρά» και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη λήφθηκε γι’ αυτό τον λόγο.

Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση, ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζζέτ Ιζτζάν διερωτήθηκε γιατί τα υπόλοιπα οδοφράγματα παραμένουν ανοικτά και απηύθυνε έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανοίξει τα οδοφράγματα που έκλεισε και υποστήριξε ότι «δεν λύνουν προβλήματα οι αποφάσεις που λαμβάνονται μακριά από επιστημονικές εκτιμήσεις».

Ο Ιζτζάν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιτίθεται στην ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και ότι κάθε βήμα που κάνει εμποδίζει τις δύο κοινότητες να κινούνται μαζί.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Απάντηση Προέδρου Αναστασιάδη στις αντιδράσεις για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων λόγω κορωναϊού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: