Μισό τρισ. € “ρίχνει” το Βερολίνο για τον κορωναϊό, με δάνεια η Λισαβόνα και σε καραντίνα η οικονομία στο Όσλο

Το γερμανικό κυβερνητικό επιτελείο -από αριστερά ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτζ και δίπλα του ο συνάδελφός του της Οικονομίας και της Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ – ξεδίπλωσε σήμερα το σχέδιο του Βερολίνου για την προστασία της γερμανικής οικονομίας από την επιδημία του κορονοϊού. EPA/HAYOUNG JEON




Η Κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) διαθέτει περί το 0,5 τρισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Περί το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ είναι διαθέσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι φορολογικές ελαφρύνσεις, περιλαμβανομένων των χρονικών παρατάσεων, θα είναι διαθέσιμες για τις επιχειρήσεις και αυτό θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Η Πορτογαλία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις με φτηνά δάνεια

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντέξουν την επιδημία του κορονοϊόυ με ένα πακέτο 2,3 δισεκ. ευρώ μεταξύ των οποίων η καθυστέρηση της πληρωμής κάποιων φόρων και της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αναστολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και έκτακτη στήριξη προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρούν τις συμβάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, που θα αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των μισθών και θα καταβληθεί κυρίως από το κράτος.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορούν να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα ύστερα από ολονύκτια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Πορτογαλία έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει 78 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, πολύ χαμηλότερα από τη γειτονική Ισπανία όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει, αλλά ο κλάδος των ξενοδοχείων στη μια χώρα που εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τουρισμό έχει ήδη δεχθεί πλήγμα.

Χθες, η κυβέρνηση έδωσε εντολή όλα τα σχολεία να μείνουν κλειστά από την επόμενη εβδομάδα για να περιοριστεί ο κορονοϊός, που ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ήδη χαρακτήρισε απειλή για την επιβίωση.

Οι εργαζόμενοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους για να φροντίσουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών θα λάβουν το 66% του βασικού τους μισθού, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οικονομία της Νορβηγίας

Το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οικονομία της Νορβηγίας, και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστον ένα τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης Όιστιν Όλσεν.
Καθώς πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μείωση των επιτοκίων και υποσχέθηκε επιπλέον ρευστότητα για τις τράπεζες.
«Η παύση της δραστηριότητας είναι ο λόγος που το χαρακτηρίζω κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Όλσεν σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ / ΕΚ
Βερολίνο, Γερμανία / Λισαβόνα, Πορτογαλία / Όσλο, Νορβηγία

Κινδυνεύουν έως και 50 εκατ. θέσεις εργασίας στον παγκόσμιο κλάδο ταξιδιών και τουρισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: