File Photo: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α), ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Κ) και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Δ), στις Βρυξέλλες. EPA, OLIVIER HOSLET
Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να υποχρεώσει την Τουρκία να καταβάλλει βαρύ τίμημα για τις ακραίες επιθετικές ενέργειες της κατά της ακεραιότητας και των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει λοιπόν να πληροφορηθεί ότι η Ελλάδα με τη χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο), δεν θα επιτρέψει καμία συμφωνία με την Τουρκία για τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, εφόσον δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ως τις τρεις κυριότερες θεωρούμε τις ακόλουθες:
Όποια οικονομική βοήθεια συμφωνηθεί να λάβει η Τουρκία θα πρέπει ισόποσα να λάβει και η Ελλάδα και μάλιστα στην περίπτωση της χώρας μας να προκαταβληθεί. Δεν είναι δυνατόν τεθωρακισμένα οχήματα ή σκάφη επιφανείας που η προμήθεια τους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιούνται για την επίθεση κατά χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήταν εγκληματική αφέλεια αν η χώρα μας συναινούσε σε μία συμφωνία, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και δη σε σύντομο χρόνο, για τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, χωρίς κόστος για τον Ερντογάν.
Αυτό μπορεί να επιτελεί επιδίωξη ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών οι οποίες βιάζονται να κλείσουν το θέμα πληρώνοντας και συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η Τουρκία κάποτε θα επιστρέψει στο «μαντρί» της Δύσης. Για μας όμως, μία γρήγορη συμφωνία χωρίς κόστος για την Τουρκία θα είναι αυτοκτονική.
Ο Ερντογάν, χωρίς καμία συνέπεια για τις ενέργειες του θα αποκτήσει «σκληρό» συνάλλαγμα τη στιγμή που η οικονομία του κλονίζεται και μετά από λίγο καιρό θα αρχίσει το σήριαλ των ερευνών και των γεωτρήσεων εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / υφαλοκρηπίδας.
Και επίσης φυσικά, θα πρέπει συστηματικά να προετοιμαστούμε για το απευκταίο και να είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε εφόσον αυτό προκύψει. Εφησυχασμός δεν επιτρέπεται…