Μία ιστορική αδικία: Η Ελλάδα είναι όρθια, αλλά το σύστημα υγείας είναι αποδυναμωμένο από την κρίση του χρέους

Γυναίκα επιβάτης φορώντας μάσκα προστασίας επιβαίνει σε συρμό του μετρό, Αθήνα, Κυριακή 29 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ανάλυση του δημοσιογράφου, José-Manuel Lamarque στη ραδιοφωνική εκπομπή «Micro européen» του France-info, έχει τίτλο: «Micro européen. Κορωναϊός, η Ελλάδα είναι όρθια, αλλά το σύστημα υγείας είναι αποδυναμωμένο από την κρίση του χρέους» και υπότιτλο: «Παρά τα δέκα χρόνια ταλαιπωρίας εξ αιτίας της κρίσης και των πιστωτών, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την επιδημία».

Αναφέρεται στα μέτρα έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19, που απειλεί τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και τα ελληνικά νησιά.

  • Γρήγορη αντίδραση του Πρωθυπουργού στην επιδημία

Τα γεγονότα της Ιταλίας προκάλεσαν την επιτάχυνση της λήψης απόφασης για γενικό περιορισμό, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου το νοσοκομειακό και το ιατρικό της σύστημα είναι κάτι περισσότερο από αποδυναμωμένο από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που διάρκεσε 10 χρόνια.

Έτσι, ο πρόσφατα εκλεγμένος τον περασμένο Ιούλιο, Πρωθυπουργός σηματοδότησε την πολιτική του παρουσία στην Ελλάδα, τη στιγμή που πολλοί Έλληνες, αλλά και ξένοι παρατηρητές «περίμεναν στη γωνία» αυτόν τον νέο Πρωθυπουργό για τη διακυβέρνησή του.

  • 2008, μια ιστορική αδικία

Από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, η χώρα υποβλήθηκε για μια δεκαετία στις αποφάσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τους Έλληνες, καταστρέφοντας τον οικονομικό, εκπαιδευτικό, υγειονομικό ιστό και προκαλώντας την φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και πολλών γιατρών.

Με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ελληνικό σύστημα υγείας, με την παράλληλη ενεργοποίηση πολλών ανθελληνικών θέσεων στην Ευρώπη, κυρίως από το Βερολίνο, τις Κάτω Χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Η Ελλάδα,  διαθέτει για παράδειγμα, τις μισές κλίνες του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχει έλλειψη σε ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Προς το παρόν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 2.000 ιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού με σύμβαση διάρκειας δύο ετών. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μάχη των τουλάχιστον δύο μηνών, έχει ξεκινήσει.

  • Ο Μητσοτάκης και η ελληνική Εκκλησία

Στην Ελλάδα, όπου η εκκλησία δεν είναι χωρισμένη από το κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να έρθει αντιμέτωπος με τις θρησκευτικές αρχές, οι οποίες και αρνήθηκαν να κλείσουν τις εκκλησίες, εν μέσω της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης που είναι το Πάσχα.

Για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός εξέπληξε τη χώρα με τη σταθερότητα του. Ακόμη και αν για ορισμένους, η σταθερότητα αυτή θεωρήθηκε ως επιστροφή στα χρόνια της δικτατορίας, όλος ο πληθυσμός κατανόησε ότι υπήρχε μόνο ένας πιθανός τρόπος για την καταπολέμηση της επιδημίας.

  • Η  «υγειονομική βόμβα»

Έτσι εκφράστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τους χιλιάδες μετανάστες στους καταυλισμούς στην Ελλάδα, ειδικά στη νήσο Λέσβο, όπου 20.000 μετανάστες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, που επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τη βούληση του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, να ανοίξει τα σύνορά του.

Έτσι, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εισροή πληθυσμών στα σύνορα με την Τουρκία, τα χερσαία, στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα θαλάσσια, στα νησιά Στην ουσία πρόκειται για μία υγειονομική βόμβα, η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί στην Ελλάδα μεταξύ των μεταναστών, μια βόμβα που θα ήταν πολύ βολική για τον σουλτάνο.

Για την Άγκυρα, η κρίση με την Ελλάδα δεν μπορεί παρά μόνο να συνεχιστεί και εάν δεν μετράμε πια τις αεροπορικές ή ναυτικές προκλήσεις του τουρκικού στρατού, η πίεση των αρχών της Άγκυρας  να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας ή της Κύπρου, αποσταθεροποιούν αυτή την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Τα πάντα είναι σχεδιασμένα για τον Τούρκο Πρόεδρο, για να κάνει τη ζωή περισσότερο από δύσκολη στην Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα αυτή την επιδημία. Από την πλευρά της, όμως και η Τουρκία πλήττεται επίσης από την επιδημία, όπου λαμβάνουν χώρα εκατοντάδες συλλήψεις ανθρώπων που αποκάλυψαν το αληθινό πρόσωπο της νόσου σε ολόκληρη τη χώρα, με τα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα να δημοσιεύουν φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης γεμάτα με φέρετρα, γεγονός που προκάλεσε φυσικά πανικό στην Τουρκία.

  • Κήρυξη πολέμου

Προς το παρόν, ο πόλεμος έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα ενάντια στον κορωνοϊό, ας ελπίσουμε ότι ένας δεύτερος πόλεμος με την Τουρκία δεν θα έρθει να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα που αυτή τη στιγμή «κρατάει» χάρη στην ηθική δύναμη του ελληνικού λαού που ξέρει να λέει «όχι»! … Και είτε στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παραμένει μια ιδέα, μια ιδέα …

Τίτλος: Micro européen. Coronavirus, la Grèce est debout mais le système sanitaire est affaibli par la crise de la dette

Τα τζιτζίκια και τα μυρμήγκια της Ευρώπης: Η στάση όσων δεν θέλουν τα ευρωομόλογα είναι ανεύθυνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: