Μετά από έξι μέρες “ανάπαυλας” εμφανίστηκαν στο Αιγαίο: Απάντησαν τα Mirage 2000-5

Αεροσκάφος Mirage. Πηγή εικόνας: Hellas journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.
Από την περασμένη Τετάρτη είχαν να εμφανιστούν οι Τούρκοι πιλότοι στο Αιγαίο και σήμερα με τον πρωθυπουργό και όλη την ηγεσία της ΕΕ έκαναν ξανά παραβιάσεις.

Aλλά και πάλι με περιορισμένο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών και μόλις 7 από τις συνολικά 36 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με τις υπόλοιπες 29 να γίνονται από το κατασκοπευτικό CN-235.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη προσγειώθηκε στο Νομό Έβρου περίπου στις 09:30, σχεδόν μισή ώρα αργότερα έγινε η πρώτη παραβίαση του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο. Για την αναχαίτιση των τουρκικών F-16 απογειώθηκαν τα Mirage 2000-5 από την Σκύρο ενώ λίγη ώρα αργότερα και πάλι από την ίδια περιοχή αλλά λίγο πιο νότια εισέβαλαν στον Εθνικό εναέριο χώρο δεύτερο ζεύγος τουρκικών μαχητικών.

Σημειώθηκαν τέσσερις αερομαχίες ανάμεσα στα Ελληνικά και τα τουρκικά αεροσκάφη, με την Πολεμική αεροπορία να απογειώνει περισσότερα μαχητικά.

Όμως και το απόγευμα η Άγκυρα εκνευρίστηκε από την πτήση του ελικοπτέρου Chinook που μετέφερε τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο ακριτικό Καστελόριζο. Το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τη Ρω σε ύψος 10.000 ποδών με τα readiness στο Καστέλλι να σπεύδουν στο νοτιοανατολικότερο άκρο. Τα αεροσκάφη της Τουρκίας μόλις έκαναν την υπέρπτηση έσπευσαν να ξεφύγουν από τα Ελληνικά γεράκια.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 03η ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 4 (3×2 F-16 και 1×4 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 12

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 36 (7 από τα μαχητικά και 29 από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 4

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1. Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε ν. Ρω.

2. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Τουρκικός εκνευρισμός για την παρουσία Στεφανή στο Καστελόριζο με υπερπτήσεις και αερομαχίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: