Μαίνεται πόλεμος επιστολών στον ΟΗΕ: Έγγραφο- απάντηση της Λευκωσίας  προς Άγκυρα για «Γαλάζια Πατρίδα»

File Photo: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει… UN Photo, Eskinder Debebe




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Κυπριακή Δημοκρατία, θα απαντήσει στους τουρκικούς ισχυρισμούς και στις μονομερείς ενέργειες που αμφισβητούν την κυριαρχία της, με έγγραφο στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ετοιμάζουν έγγραφο/ επιστολή- απάντηση, στο καθεστώς Ερντογάν, για τους ισχυρισμούς του αναφορικά με παράνομες διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αφορμή είναι η επιστολή του Τούρκου Μόνιμου Αντιπρόσωπου, Φ. Σινιρίογλου (A/74/757), της 18ης Μαρτίου 2020. Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρίογλου απαντούσε στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, της 13ης Νοεμβρίου 2029.

Μέσα από την απάντηση του, ο Τούρκος αξιωματούχος αναδεικνύει το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», εντάσσει σε αυτό τόσο τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την εφαρμογή του λεγόμενου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης. Η συμπερίληψη στην επιστολή και χάρτη, επιβεβαιώνει πως η Άγκυρα θεωρεί πως η ελληνική και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι τουρκική. Ο χάρτης καθορίζει τα όρια, δήθεν, της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που αναδεικνύουν τις αξιώσεις της σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από την Τουρκία, να καταθέσει τον χάρτη στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη Λευκωσία, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, και στην Αθήνα, συντάσσουν τις απαντήσεις τους για κατάρριψη των τουρκικών ισχυρισμών, επιστρατεύοντας νομική και πολιτική επιχειρηματολογία. Στη διπλωματική πρακτική, η μη απάντηση, η σιωπή, συνιστά αποδοχή και ως εκ τούτου, θεωρείται επιβεβλημένη η απάντηση.

Είναι σαφές πως στην επιστολή Σινιρίογλου, επαναλαμβάνονται γνωστές προσεγγίσεις της κατοχικής Τουρκίας για ακύρωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την επιστολή:

  • Η Άγκυραισχυρίζεται ότι η Κύπρος δεν έχει θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων της.
  • Ισχυρίζεται, περαιτέρω, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν εκπροσωπεί το νησί» και «ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεκδικήσει de jure ή/και de facto δικαιοδοσία ή κυριαρχία σε αυτές τις περιοχές».

Ο πρέσβης Σινιρίογλου, που θεωρείται έμπιστος του Ερντογάν (διετέλεσε και υφυπουργός Εξωτερικών), παρουσιάζεται και ως υποστηρικτής του διαλόγου, για τα ζητήματα αυτά, αποκλείοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει «εκλιπούσα».

  • Η Λευκωσία στις τοποθετήσεις, όπως προκύπτει και από παλαιότερα έγγραφα που έχουν υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη, υποδεικνύει «πως κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει αυτά τα δικαιώματα μέσω της υποβολής γεωγραφικών συντεταγμένων της υποτιθέμενης υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και των παράνομων δραστηριοτήτων εξερεύνησης και της έντονης στρατιωτικής της παρουσίας, απομακρύνουν περαιτέρω την Τουρκία από τη διεθνή νομιμότητα και αυξάνει τις εντάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» (Α/74/660-S/2020/50, έγγραφο Μαυρογιάννη 20.1.2020- απάντηση στον Σινιρίογλου, 13 Νομεβρίου 2019).

Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η προσέγγιση πως τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα θαλάσσιων ζωνών όπως έχουν οι ηπειρωτικές περιοχές, δεν ευσταθεί. Κι αυτό καθώς, όπως η Λευκωσία υποδεικνύει, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αντίθετοι προς το διεθνές δίκαιο περιλαμβανομένου του άρθρου 121 (2) της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Αυτό προφανώς και απαντά στις προσπάθειες της  κατοχικής Τουρκίας να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με άλλα κράτη με παρακείμενες ή έναντι ακτές, σαν να έχουν «σβηστεί» πλήρως από τον χάρτη τα υπάρχοντα νησιά. Αυτό παραπέμπει σαφώς στην υπογραφή του «μνημονίου συνεννόησης» Τουρκίας και Λιβύης, με το οποίο τα δύο κράτη επιχειρούν να οριοθετήσουν την ΑΟΖ/ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μεταξύ των ακτών τους, αγνοώντας πλήρως τα γειτνιάζοντα ή ευρισκόμενα ανάμεσά τους, νησιά.

  • Η Λευκωσία απαντά και για το «μνημόνιο» ως επηρεαζόμενο κράτος.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα προχωρεί μεθοδικά στην προώθηση των επεκτατικών της σχεδιασμών σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου, αλλά κι άλλων κρατών της περιοχής. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, που επηρεάζει σοβαρά και την Τουρκία.

Ο πόλεμος των επιστολών με πεδίο τα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος μαίνεται μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη, θα συνεχιστεί καθώς στο διπλωματικό επίπεδο, αναλόγως της διαχείρισης, μπορούν να υπάρξουν τετελεσμένα. Μπορούν, επίσης, να ανατραπούν μεθοδεύσεις.

Αυτό που καθίσταται σαφές, είναι ότι η Άγκυρα δεν κάνει πίσω. Παρά την αποτυχία της στη Συρία, την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον κορωνοϊό.

  • ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΤΗΝ ΠΥΛΑ

Μικρής έκτασης επεισόδιο σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και του κατοχικού στρατού, στην περιοχή της Πύλας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Ειρηνευτική Δύναμη καθάριζε δρόμο που χρησιμοποιούν για περίπολα όταν στο χώρο έφθασαν αξιωματικοί και στρατιώτες του κατοχικού στρατού απαιτώντας να σταματήσει η όποια δραστηριότητα.

Οι Τούρκοι ισχυρίσθηκαν ότι η περιοχή ανήκει στο ψευδοκράτος. Υπήρξε αντιπαράθεση, συζητήσεις σε έντονο ύφος, με τους Οηέδες να υποδεικνύουν πως ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται πέραν των 45 χρόνων από τα περίπολα της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Το επεισόδιο έληξε με αποχώρηση από την περιοχή των Τούρκων, οι οποίοι εδώ και καιρό προσπαθούν με διάφορες κινήσεις να ελέγξουν ύψωμα, το οποίο θα τους διευκολύνει στρατιωτικά. Αυτό, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έγινε και είναι προφανές πως τώρα με διάφορες κινήσεις επιχειρούν να επεκταθούν. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται κινητικότητα στην περιοχή, που έχει αποδοθεί σε προληπτικά μέτρα που λαμβάνει ο κατοχικός στρατός για τον κορωνοϊό.

  • ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΑΛΛΑ «ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ»

«Διαπιστευτήρια» σωστής λειτουργίας του παράνομου κέντρου ελέγχου για τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους, δίνει το κατοχικό καθεστώς στον ΟΗΕ. Τούτο γίνεται με αφορμή επιστολή, που απέστειλε ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος στη Νέα Υόρκη, Ismet Korukoglu (24.2.2020).

Η επιστολή, που αποτελεί απάντηση σε παλαιότερη που απέστειλε η Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ, παρουσιάζει το ψευδοκράτος να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες. Οι θέσεις του κατοχικού καθεστώτος είναι γνωστές αναφορικά με την παράνομη λειτουργία του «Πύργου Ελέγχου», αλλά και του ιδίου του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα στοιχεία, που παρουσιάζονται στην επιστολή σε σχέση με την κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο.

  • Μόνο το 2019, ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποίησε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ανήλθε σε 4.035.276.
  • Επιπλέον, το 2019, 27.760 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο, για αφίξεις και αναχωρήσεις και 224.898 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους και επικοινώνησαν για ενημέρωση με τον «Πύργο Ελέγχου».

Ενόψει της κίνησης αυτής, το ψευδοκράτος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεσμεύεται να υποστηρίξει τα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα της ασφάλειας της αεροναυτιλίας σε πλήρη συμμόρφωση με τη σύμβαση του Σικάγου του 1944 και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ‘’ελληνοκυπριακές αρχές’’ για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα».

Σε ποια βάση θα γίνει αυτή η «συνεργασία»; Το αναφέρει η επιστολή: Γίνεται λόγος για ύπαρξη «δύο ανεξάρτητων, αυτοδιοικούμενων κρατών στο νησί της Κύπρου, όπου κάθε μία ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός της αντίστοιχης επικράτειάς της».

Χριστοδουλίδης και Ράαμπ συζήτησαν για τους υπηκόους των χωρών τους εκατέρωθεν και τα προβλήματα με τον ίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: