Με τηλεδιάσκεψη λόγω κορωναϊού την Τρίτη η Σύνοδος Μέρκελ, Μακρόν, Ερντογάν για το προσφυγικό

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TURKISH PRESIDENT OFFICE




Στο απόλυτο παραμένει η επιφυλακή, αλλά και η ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία στον Έβρο ή τα θαλάσσια σύνορα, παρά την έξαρση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδίως και στην περιοχή μας!

Η Σύνοδος για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που είχε προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετάδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού», θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά με …τηλεδιάσκεψη, λόγω του κορονοϊού! Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν πληροφορίες για το εάν Άγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με το προσφυγικό ή όχι και για το εάν μετά την τηλεδιάσκεψη, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία, οι προσπάθειες για την επίτευξή της θα συνεχιστούν.

Το «Ανατολού», μάλιστα, σημειώνει πως στην τηλεδιάσκεψη Ερντογάν- Μέρκελ- Μακρόν, θα συζητηθούν –πέραν του μεταναστευτικού- οι σχέσεις ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας και η προσφυγική κρίση στο Ιντλίπ της Συρίας. Είναι σαφές πως ο Τούρκος πρόεδρος βάζει στο τραπέζι εκτός από την μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή από τις Βρυξέλλες και τις αυτόνομες προσφυγικές ζώνες στα σύνορα της χώρας του με την Συρία και την νέα τελωνειακή ένωση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, ενώ φέρεται να ζητάει ακόμα και τη συμμετοχή της Τουρκίας στις Συνόδους κορυφής της ΕΕ!

Τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης της Τρίτης, πάντως, εξαρτάται απολύτως με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αθήνα να ανησυχεί για το κακό, αλλά και το …περισσότερο κακό σενάριο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολή θέση τόσο στη Συρία, όσο και στο εσωτερικό της χώρας του!

Το κακό σενάριο είναι η πρόκληση ενός «ελεγχόμενου» θερμού επεισοδίου της Άγκυρας με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να πιέσει τους ευρωπαίους να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί του, υιοθετώντας τα περισσότερα από τα αιτήματά του!

Το …περισσότερο κακό σενάριο είναι να διαφανεί ότι δεν υπάρχει συμφωνία, οπότε και θεωρείται πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να προχωρήσει σε ένα θερμό επεισόδιο σχεδόν ανεξέλεγκτο, όπως αυτό των Ιμίων, ώστε να παρασύρει και την κοινή γνώμη της χώρας του, που δεν είναι και ιδιαίτερα θετική το τελευταίο διάστημα για τον Σουλτάνο, μετά την ήττα στη Συρία, τα προβλήματα με την οικονομία και ενώ ακόμα δεν έχει φανεί το μέγεθος του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει η χώρα του με τον κορονοϊό –τον οποίο, μέχρι και τώρα, έκρυβε!

Για αυτό και η Αθήνα παραμένει, παρά τα προβλήματα με τον κορονοϊό, σε αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή επικοινωνία με τους συμμάχους της.

Πηγή: News24/7.gr, Βασίλης Σκουρής

 

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 384.000 ανθρώπους σε διάστημα 9 ετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: