Με ποινή έως ισόβια απειλούνται όσοι παραβιάζουν τις απαγορεύσεις για τον κορωναϊό: Δεν είναι παιχνίδι

File Photo: Το κτήριο όπου στεγάζονται ο Άρειος Πάγος και τα Εφετεία Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι μαγκιά, δεν χωρούν… αντιστασιακές πράξεις. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα.

Μετά από διάφορα κρούσματα, δηλώσεις και σχετική «προπαγάνδα» κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας παρενέβη και με επείγουσα εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς της χώρας ζητά την πλήρη εφαρμογή του νόμου «εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο».

Η εγκύκλιος είναι σαφής και αναφέρεται στο άρθρο 285 του ποινικού Κώδικα που προβλέπει έως και ποινές ισόβιας κάθειρξης, με τη σχετική διαβάθμιση.

Ειδικότερα, το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α’ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β’ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωναϊό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: