Με ναυλωμένες πτήσεις θα επαναπατριστούν οι Ελληνοκύπριοι που βρίσκονται στο εξωτερικό

Ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και ‘Έργων Γιάννης Καρούσος διευκρίνισε ότι ορισμένες από τις πτήσεις μπορεί να φτάσουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. φωτογραφία ΚΥΠΕ




Με πτήσεις που θα ναυλώσει η Κυπριακή Δημοκρατία θα επαναπατριστούν Κύπριοι πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε διάφορες χώρες για λόγους υγείας, για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους.

Αυτό ανέφερε απόψε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και ‘Έργων Γιάννης Καρούσος.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ορισμένες από τις πτήσεις μπορεί να φτάσουν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ακόμα και αφού τεθεί σε ισχύ το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για καθολική απαγόρευση πτήσεων από τις 3 τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου. Ταυτόχρονα κάλεσε τον κόσμο που πληροί τα κριτήρια επαναπατρισμού, να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 24 841100 για να δώσει τα στοιχεία του.

Σε δηλώσεις απόψε από το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο κ. Καρούσος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «δύσκολη, αφού έπρεπε να γίνει συντονισμός για επαναπατρισμό συμπατριωτών μας που μπορούν να ταξιδέψουν και τηρούν τα κριτήρια με βάση το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Υγείας. Eξήγησε ότι υπήρξε επικοινωνία με αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς πράκτορες και πιέσαμε ώστε να ανοίξουν θέσεις στις πτήσεις τους για να μεταφέρουν επιβάτες.

Ωστόσο συνέχισε, λόγω πρακτικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και την αδυναμία εξεύρεσης πτήσεων για επιστροφή Κυπρίων που πληρούν τα κριτήρια, η Κυβέρνηση θα ναυλώσει πτήσεις για επαναπατρισμό τους.

“Οι πρώτες διευθετήσεις θα ξεκινήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο γιατί δυστυχώς δεν υπήρχαν προγραμματισμένες πτήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να επιβιβαστούν όσοι δικαιούνται, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι προσπάθειες για επαναπατρισμό των υπόλοιπων συμπατριωτών μας”, ανέφερε.

Ο κ. Καρούσος προέτρεψε όσους κατέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις και πληρούν τα κριτήρια και βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της χώρας αυτής, να επικοινωνήσουν στον αριθμό 24 841100 για να δώσουν τα στοιχεία τους.

Εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι το τηλεφωνικό κέντρο που άρχισε τη λειτουργία του στις 9 απόψε και θα συνεχίσει μέχρι και τις δύο αύριο τα ξημερώματα. Το κέντρο θα επαναλειτουργήσει από τις 8 αύριο το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι στο τηλεφωνικό κέντρο υπάρχει ο κατάλογος των ατόμων που έχουν εξασφαλίσει τις σχετικές βεβαιώσεις από τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι θα υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων τους. Από το κέντρο αυτό θα ενημερωθούν τα άτομα αυτά πότε θα επαναπατριστούν με τις πτήσεις που θα ναυλώσει η Δημοκρατία.

Κληθείς να αναφέρει πόσες είναι αυτές οι πτήσεις, ο κ. Καρούσος είπε πως υπολογίζεται με βάση τις βεβαιώσεις που έχουν δώσει οι διπλωματικές μας αποστολές, ότι υπάρχουν περίπου 500 άτομα που βρίσκονται σε διάφορες χώρες με την συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο μόνο όσοι πληρούν τα κριτήρια.

“Θα υπάρχουν πτήσεις και αύριο. Θα πραγματοποιηθούν πτήσεις επαναπατρισμού και αφού τεθεί σε ισχύ το διάταγμα του Υπουργού Υγείας αφού δίνεται η εξουσία στο Υπουργείο να δώσει κάποιες εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ή για λόγους επαναπατρισμού”, είπε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός κάλεσε τον κόσμο να μην αγχωθεί σε περίπτωση που δεν πάρει αύριο ημερομηνία για επιστροφή του στην Κύπρο, αφού όπως εξήγησε, η αεροπορική εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψει θα εξαιρείται από το διάταγμα που θα τεθεί σε ισχύ στις 3 τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου.

Όσον αφορά Κύπριους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, ο Υπουργός είπε πως θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αύριο. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πτήσεις, θα διευθετηθεί ο επαναπατρισμός τους με ναυλωμένες πτήσεις.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η Aegean θα πραγματοποιήσει έκτακτη πτήση αύριο από Αθήνα, είπε πως αυτή ήταν μία από τις εταιρείες με τις οποίες έγινε επικοινωνία και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στον επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών από την Ελλάδα.

Είπε ακόμα ότι υπήρξαν και άλλες εταιρείες που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν και εκεί που μπορούσαν να εντάξουν και άλλες πτήσεις στο πρόγραμμα τους, το έχουν πράξει.

“Ωστόσο εάν και εφ΄όσον δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις και κάποιοι αποκλειστούν σε ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πραγματοποιηθούν ναυλωμένες πτήσεις ούτως ώστε να επιστρέψουν στην Κύπρο”, εξήγησε.

ΚΥΠΕ, Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Πάφου για τις χώρες τους 992 επιβάτες με 10 πτήσεις

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: