Μα τι παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο υπουργείο Άμυνας: Αξιωματικός σε υπηρεσία απαξίωσης επιστημόνων;

File Photo: O υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (Α). ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Του Δρ. ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόσφατα άρθρο γνωστής ιστοσελίδας υποστηρίζει ότι εν ενεργεία στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας ellinika hoaxes.

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο της η ιστοσελίδα με τίτλο «Οι fake δημοσιογράφοι των Ellinika hoaxes» αναφέρονται δύο φερόμενα στελέχη του ΥΕΘΑ (ένα απόστρατο και ένα εν ενεργεία στέλεχος), [1]. Το  φερόμενο εν ενεργεία στέλεχος του ΥΕΘΑ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, είναι ο διαχειριστής του ellinika hoaxes.

Στο άρθρο αναφέρονται και ορισμένα χρηματικά ποσά προερχόμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (11 χιλιάδες ευρώ) και από την ιδιωτική ξένη εταιρεία Facebook (302.400 ευρώ) προς τα ellinika hoaxes. Προσωπικά δεν υιοθετώ τις συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς δεν είμαι σε θέση να τις γνωρίζω. Ωστόσο ως φορολογούμενος πολίτης και επιστήμονας εκφράζω την έκπληξή μου καθώς, εάν αληθεύουν, ίσως, έχουν αξιοπρόσεκτες γεωπολιτικές «ουρές» εάν λάβει κανείς υπόψιν του ορισμένα επιπλέον δεδομένα.

  • Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή.

Η ιστοσελίδα Skeptical Science είναι μία από τις «ανεπίσημες» παγκόσμιες ναυαρχίδες όλων όσων πιστεύουν ότι υφίσταται παγκόσμια κλιματική κρίση. Ιδρυτής της ιστοσελίδας Skeptical Science είναι ο κ. John Cook, [2]. Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του εύκολα μπορεί να αντιληφεί ότι ο κ. Cook ουσιαστικά έχει οικονομικά συμφέροντα από το αφήγημα της κλιματικής «κρίσης» με την έννοια ότι από αυτό το αφήγημα εξασφαλίζει το μισθό του.

Αυτό δεν είναι παράνομο ούτε καν κατακριτέο. Καμία μομφή σε αυτό: είναι απολύτως σεβαστό.

Μπορεί όμως να υποτεθεί, χωρίς μεγάλη πιθανότητα σφάλματος, ότι εάν το αφήγημα της κλιματικής «κρίσης» αποδομηθεί τότε ο κ. Cook, όπως και κάθε «κ. Cook» παγκοσμίως, δεν θα σιτίζεται. Όσοι πιστεύουν στην κλιματική «κρίση», και εδώ στην Ελλάδα το ίδιο, χρησιμοποιούν το Skeptical Science ως μία εκ των βασικότερων πηγών άντλησης πληροφοριών.

  • Το Skeptical Science δημοσιεύει μονόπλευρα απόψεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε σε κλιματική «κρίση». Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο κ. Cook είναι αυτός που εφηύρε το αστήρικτο επιστημονικά επιχείρημα για την περίφημη 97% επιστημονική συναίνεση στο θέμα της κλιματικής «κρίσης», [3]. Παρεπιπτόντως, το ποσοστό αυτό θεωρείται από άλλους αβάσιμο επιστημονικά και έχει καταριφθεί βάσει επιστημονικής αρθρογραφίας ως «παραπληροφόρηση και σκοπούμενη καλλιέργεια άγνοιας (misinformation and agnotology)», [4].

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό Forbes, η ιστοσελίδα Skeptical Science έχει δημιουργήσει μία Μαύρη Λίστα πολιτικών προσώπων και επιστημόνων τους οποίους αποκαλεί πηγές κλιματικής «παραπληροφόρησης», [5]. Μεταξύ άλλων, στη Μαύρη Λίστα του Skeptical Science περιλαμβάνεται και ο Ρεμπουμπλικανός Γερουσιαστής κ. Marco Rubio, [6] και [7].

Ο γερουσιαστής Rubio δεν είναι τυχαίος άνθρωπος: πρόκειται για έναν εκ των δύο Αμερικανών Γερουσιαστών (ο άλλος είναι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής κ. Bob Menendez) οι οποίοι από κοινού κατέθεσαν το νομοσχέδιο με τίτλο «East Med Act» στην Αμερικανική Γερουσία, [8]. Mε λίγα λόγια, το Skeptical Science του κ. Cook επιτίθεται στον έναν εκ των δύο Αμερικανών Γερουσιαστών οι οποίοι στήριξαν το πολύ σημαντικό για τα κρίσιμα Ελληνικά εθνικά θέματα – και νόμο πλέον – των ΗΠΑ, East Med Act, [9].

Στο ίδιο άρθρο του Forbes αναφέρθηκε ότι βασικό στέλεχος του Skeptical Science σε tweet του πρότεινε ούτε λίγο-ούτε πολύ, οι επιστήμονες οι οποίοι δεν συμφωνούν με την άποψη ότι βρισκόμαστε σε κλιματική «κρίση» να μη προσλαμβάνονται από τα Πανεπιστήμια! Το εν λόγω tweet έπειτα από το δημοσίευμα στο Forbes εξαφανίσθηκε.

  • Και τώρα ας προχωρήσουμε στη σύνδεση όλων των παραπάνω με τα θέματα Ελληνικού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκεται εμμέσως το ΥΕΘΑ.

Το 2019 τα ellinika hoaxes επετέθησαν προσωπικά στον συγγραφέα του παρόντος άρθρου, επειδή αυτός ετόλμησε να εκφέρει επιστημονική άποψη αντίθετη ως προς την κλιματική «κρίση», [10]. Τα ellinika hoaxes αποκάλεσαν ψευδοεπιστημονικές τις απόψεις που εξεφράσθησαν και τον συγγραφέα  ως «αρνητή» επιστήμονα! Φυσικά υπήρξε άμεση και τεκμηριωμένη επιστημονικά απάντηση στα γραφόμενα του ellinika hoaxes, [11]. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ

  • Ποιά πηγή χρησιμοποίησαν τα ellinika hoaxes εναντίον του συγγραφέα του παρόντος άρθρου ώστε να τεκμηριώσουν την αβάσιμη επιστημονικά άποψή τους περί ψευδοεπιστήμης και «αρνητών» επιστημόνων; Τον κ. John Cook και το Skeptical Science το οποίο έχει συμπεριλάβει τον γερουσιαστή Rubio του East Med Act στη Μαύρη Λίστα!

Ακολουθεί απόσπασμα από το άρθρο του ellinika hoaxes:

«Ακόμα πιο πρόσφατη ανάλυση ήταν αυτή του 2013 από τον John Cook και τους συνεργάτες του οι οποίοι βρήκαν το ίδιο ποσοστό με την έρευνα του William Anderegg, δηλαδή 97% συναίνεση υπέρ τη θέσης ότι η κλιματική αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια [πηγή]».

Η [πηγή] των ellinika hoaxes είναι το άρθρο του κ. John Cook που παρετέθη παραπάνω, [3], και το οποίο έχει αμφισβητηθεί επιστημονικά. Τα ellinika hoaxes ξαναχρησιμοποίησαν τον κ. John Cook ως πηγή τους (copy-paste) το 2020, [12]. Στη συνέχεια, τα ellinika hoaxes επιτέθηκαν και στον Ομότιμο Καθηγητή κ. Φώσκολο, [13] ο οποίος, μαζί με το συγγραφέα του παρόντος άρθρου, δίνουν μάχες υπέρ της αξιοποίησης των Ελληνικών υδρογονανθράκων και στηρίζουν αμέριστα την κατασκευή του αγωγού East Med καθώς αυτός θα αποτελέσει οικονομικό και γεωπολιτικό εργαλείο θωράκισης της χώρας μας.

  • Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δηλαδή αν ο φερόμενος ως διαχειριστής των ellinika hoaxes δεν είναι εν ενεργεία στέλεχος του ΥΕΘΑ, τότε όλα καλώς (όσο αφορά την πλευρά του ΥΕΘΑ). Αν όμως το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ αληθεύει, και ένας εκ των βασικών διαχειριστών του ellinika hoaxes είναι όντως εν ενεργεία στέλεχος του ΥΕΘΑ, τότε κ. Παναγιωτόπουλε, δεν σας φαίνεται λίγο οξύμωρο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα (ellinika hoaxes) επιτίθεται στοχευμένα(;) με αστήρικτες επιστημονικά απόψεις σε όσους προσπαθούν να συμβάλλουν στην αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων;

Τόσο ο Ομότιμος Καθηγητής Φώσκολος όσο και ο συγγραφέας του παρόντος άρθρου τυγχάνει να δίνουμε μάχες υπέρ της αξιοποίησης των Ελληνικών υδρογονανθράκων έχοντας αντιμετωπίσει ουκ ολίγες αβάσιμες απόψεις εναντίον των υδρογονανθράκων. Άραγε, μέρος των αναφερόμενων μεγάλων ποσών που φέρονται μέσω δημοσιευμάτων ότι τα ellinika hoaxes εισέπραξαν, να κατευθύνθηκαν προς τη δημόσια αστήρικτη επιστημονικά στοχοποίηση δύο ατόμων τα οποία μάχονται υπέρ της αξιοποίησης των Ελληνικών υδρογονανθράκων;

Ισχύουν οι παραπάνω υποθέσεις; Ίσως και όχι.

  • Αν όμως ισχύουν, τότε σε αυτή την περίπτωση το ΥΕΘΑ δεν οφείλει ορισμένες εξηγήσεις τόσο στον συγγραφέα του παρόντος άρθρου όσο και στους Έλληνες φορολογούμενους-πολίτες η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται υπό το καθεστώς φτωχοποίησης ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες προς όφελος τουλαού;

κ. Υπουργέ, αναγνωρίζω το γεγονός ότι όταν πραγματοποιήθηκε η δημόσια αστήρικτη επιστημονικά επίθεση προς τον συγγραφέα του παρόντος άρθρου από τα ellinika hoaxes εσείς δεν είσαστε στο θώκο του Υπουργείου. Σήμερα όμως, ως φορολογούμενος πολίτης και επιστήμονας απαιτώ να απαντήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα παραπάνω δημοσίως. Μπορεί η λέξη «απαιτώ» να ακούγεται βαριά αλλά ως πολίτης που πληρώνω με το φόρο μου το μισθό σας έχω αυτή την απαίτηση.

Το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί εργαλείο πολιτικής, [14].

  • Το θέμα της αξιοποίησης των Ελληνικών υδρογονανθράκων είναι ένα αμιγώς γεωπολιτικό θέμα, αρκετά πολύπλοκο και κρίσιμο για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας μας. Χώρες όπως το Κατάρ, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν δεν θα ήθελαν να ευδοκιμήσει η αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Προσφάτως, η Τουρκία προσπαθεί να εμπλέξει ακόμη και το πυρηνικό Πακιστάν(!) στα διαδραματιζόμενα στη Μεσόγειο ώστε να παρεμποδισθεί «τεχνηέντως» η αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων! Το 2010 ξεκίνησε ένα κύμα γεωπολιτικών αλλαγών το οποίο ακόμη και σήμερα σαρώνει την περιοχή της Μεσογείου. Ο κύκλος ξεκίνησε με την Αραβική Άνοιξη και πρωτοχτύπησε τη Λιβύη του Καντάφι.

Τώρα ο κύκλος σιγά-σιγά ολοκληρώνεται.

  • Κάποιοι στη χώρα μας δεν είχαν αντιληφθεί ότι το 2010 η αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων αποτέλεσε game changer για την περιοχή της Μεσογείου. Τα πάντα εκεί «έξω» άλλαξαν. Όταν αλλάζει το «έξω» αναγκαστικά αλλάζει και το «μέσα», [15]. Αυτό η Ελληνική ελίτ δεν το αντιλήφθηκε το 2010. Έχουμε ήδη μπει στην περίοδο όπου τα πάντα πλέον εντός Ελλάδας βρίσκονται υπό πλήρη αμφισβήτηση: ιεροί πολιτικοί μύθοι και εθνοπατέρες, ακαδημαϊκές, επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ παντός χρώματος. Ποιό το πρόβλημα; Αυτές οι ελίτ καταρρέουν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια διαφθοράς. Η διαφθορά αποτελεί κίνδυνο Εθνικής Ασφάλειας.

Είναι στο χέρι του κάθε πολίτη να συνδράμει προσωπικά στην εξασφάλιση της Εθνικής Ασφάλειας. Συνεπώς, ίσως ο κ. Υπουργός θα πρέπει να εξετάσει όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα των πιθανών έμμεσων επιπτώσεων στις σχέσεις της Ελλάδας με όσους παίκτες στην περιοχή επιθυμούν διακαώς την αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων.

Πώς θα φαινόταν π.χ. σε αυτούς τους παίκτες το γεγονός ότι ιστοσελίδα που διαχειρίζεται φερόμενο εν ενεργεία στέλεχος του ΥΕΘΑ να «πολεμά» με αβάσιμο επιστημονικά τρόπο την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων; Ο κ. Υπουργός καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσει όσο γρήγορα μπορεί την κατάσταση ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις καθώς πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς…

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

  1. https://www.zougla.gr/media/article/i-fake-dimosiografi-ton-ellinikon-hoaxes
  2. https://www.climatechangecommunication.org/portfolio-view/john-cook/
  3. https://skepticalscience.com/97-percent-consensus-cook-et-al-2013.html
  4. https://scinapse.io/papers/2127050758
  5. https://www.forbes.com/sites/rogerpielke/2020/02/09/a-climate-blacklist-that-works-it-should-make-her-unhirable-in-academia/#6b8612ef6368
  6. https://skepticalscience.com/misinformers.php
  7. https://skepticalscience.com/skeptic_Marco_Rubio.htm
  8. https://www.rubio.senate.gov/public/index.cfm/2019/12/rubio-menendez-applaud-passage-of-bill-reshaping-u-s-policy-in-eastern-mediterranean
  9. https://slpress.gr/snews/quot-to-eastmed-act-enischyei-ti-synergasia-ton-ipa-me-axiopistoys-symmachoys-quot/
  10. https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/06/13/climate-change/
  11. https://hellasjournal.com/2019/06/mia-anagkaia-kai-pliromeni-apantisi-sta-perierga-hoaxes-o-quot-emfylios-quot-gia-to-perivallon/
  12. https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/01/06/a-scientific-approach-to-climate-change/
  13. https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/09/thatcher-climate-change-hoax-debunk/
  14. https://www.liberal.gr/apopsi/i-klimatiki-allagi-os-ergaleio-politikis/288281

(*) PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο κορωνοϊός σάρωσε ακόμα και την “κλιματική κρίση”: Κάθε κίνδυνος έχει τον τρόπο αντιμετώπισής του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: