Λήψη μέτρων στα hot-spot των νησιών του Αιγαίου για την πανδημία, ζητάει το ΚΚΕ

File Photo: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από την επιδημία του κορωναϊού για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρ. Επιτροπή.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ερώτηση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hot-spots των νησιών του Αιγαίου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ οι ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε ανεπαρκή μέτρα τα οποία αφήνουν εκτεθειμένους, τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι είναι ανοχύρωτοι λόγω και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Ενώ βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη η πανδημία, η κυβέρνηση έφερε σε κύρωση στην ελληνική Bουλή, την ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά και να μετατραπούν αυτά σε φυλακές προσφύγων της Ε.Ε..

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Την ώρα που,, τόσο η Ε.Ε. όσο και η ελληνική κυβέρνηση, επιμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας και εγκαλούν μάλιστα την Τουρκία για παραβίασή της, συνιστά πρόκληση η δήθεν διάσταση Επιτροπής και ελληνικής κυβέρνησης, για τη μεταφορά μόνο των πιο ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα λόγω του κορονοϊού».

«Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ να:

– γίνει άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες;

– δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στα hot-spot και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης;

– πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες;» καταλήγει στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το γάντι στην κυβέρνηση: “Για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: