Κριτική κατά της Λαγκάρντ, που αναγκάστηκε να ανασκευάσει: Τα μέτρα της ΕΚΤ χαρακτηρίζονται ανεπαρκή!

File Photo: Η διοικητής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. EPA, JULIEN WARNAND




Η διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαρηκάρντ, δέχθηκε κριτική, όταν αρνήθηκε να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου της και να πει ότι η ΕΚΤ θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να προστατεύσει την ευρωζώνη, από την ύφεση, που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, αναφέρει η εφημερίδα The Guardian.

Η Lagarde, μιλώντας μετά την ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ  για την υποστήριξη της πιστωτικής ικανότητας των εμπορικών τραπεζών,  σημείωσε ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης και όχι της ΕΚΤ.

Αναφερόμενη στις εκκλήσεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, για να μειωθεί το κόστος δανεισμού, για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, η Lagarde δήλωσε:

  • “Εμείς δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads, υπάρχουν και άλλα εργαλεία και άλλοι δρώντες για να το αντιμετωπίσουν αυτό”. Διευκρίνισε ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη. “Τώρα απαιτείται μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση, ως προστασία κατά του κινδύνου της ύφεσης”.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη δήλωσή της, το spread του ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε, προκαλώντας φόβους για επανάληψη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης του 2012. Το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύθηκε από το 1,3% στο 1,8%, καθώς γρήγορα κλιμακώθηκε η ανησυχία ότι τα ομόλογα της περισσότερο χρεωμένης χώρας της ευρωζώνης, αποτελούσαν μεγαλύτερο κίνδυνο για τους επενδυτές, εφόσον δεν θα είχαν την πλήρη προστασία της ΕΚΤ.

Εκτός από τα ιταλικά ομόλογα, η δήλωση Lagarde, είχε επιπτώσεις και στα χρηματιστήρια. ο δείκτης FTSE 100, έπεσε κατά 10,87%, στις 5.237 μονάδες, ο γερμανικός  Dax έχασε 12,2%, στις 9.161 μονάδες ενώ ο ισπανικός δείκτης Ibex έπεσε κατά 14%, στις 6.390 μονάδες.

Αργότερα  η Lagarde προσπάθησε να ανασκευάσει. Δήλωσε στο CNBC: “Είμαι απολύτως αφοσιωμένη στην αποφυγή του κατακερματισμού, σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρωζώνη.” Τα σχόλια της όμως απέτυχαν να σταματήσουν τους αναλυτές να περιγράφουν τα μέτρα της ΕΚΤ ως ανεπαρκή.

Ο Andrea Enria πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε: “Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται σοβαρό σοκ στις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που περνούν δυσκολίες. Τα εποπτικά μέσα που αποφασίστηκαν σήμερα στοχεύουν στο να υποστηρίξουν τις τράπεζες να  υπηρετήσουν την οικονομία και να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων την πίεση στο προσωπικό τους”.

Τίτλος: Christine Lagarde under fire for ECB coronavirus response

Ανάκαμψη και άλμα άνω του 9% στην Wall Street μετά την εξαγγελία των μέτρων του Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: