Κορωναϊός: Ισπανία & Γερμανία “βλέπουν” τα πρώτα δειλά σημάδια αισιοδοξίας

Τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορωναϊό ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία. EPA, ANDREA FASANI




Συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την απόδοση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωναϊού, εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, καθώς τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν εξομάλυνση της επιδημιολογικής καμπύλης.

  • Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, χθες καταγράφηκαν 4.062 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 22.672, εκ των οποίων 2.809 έχουν θεραπευθεί, ενώ 86 έχουν υποκύψει από επιπλοκές της COVID-19.

Ο κ. Βίλερ διευκρίνισε πάντως ότι ενδεχομένως λόγω του Σαββατοκύριακου να μην έχουν αναφερθεί όλα τα νέα κρούσματα και επιφυλάχθηκε να δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα την Τετάρτη. Δήλωσε ωστόσο και ο ίδιος έκπληκτος από την εξέλιξη και έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις», αλλά και για απόδοση των μέτρων περιορισμού της κίνησης και της επαφής των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 45 έτη, ενώ των θυμάτων τα 82 έτη.

Το 57% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι άνδρες.

Αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ο κ. Βίλερ ανακοίνωσε ότι στο εξής, όταν κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής διαπιστώνεται θετικός στον ιό και υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θα παραμένει σε καραντίνα επί επτά, αντί 14 ημερών, ή ακόμη και καθόλου.

Ο Γερμανός επιστήμονας δήλωσε ακόμη ότι το ποσοστό των πολιτών που τηρούν τις οδηγίες της πολιτείας αυξάνεται συνεχώς, αλλά επισήμανε ότι «υπάρχει δυστυχώς ακόμη απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης».

Η Ισπανία βλέπει μείωση στους κρίσιμα νοσούντες

Ισπανία αποτελεί τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα  μετά την Ιταλία  που πλήττεται βαρύτατα από την πανδημία του κορωναϊού,  μετρώντας χιλιάδες θύματα και εκατοντάδες νεκρούς ανά εικοσιτετράωρο.

Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%, «γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες για την αναχαίτιση της κρίσης», δήλωσε ο διευθυντής του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία Φερνάνδο Σιμόν.

Όμως, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προειδοποίησε: «δεν έχουμε ακόμη την βεβαιότητα ότι φθάσαμε στην κορύφωση της επιδημίας».

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι τα 3.910 κρούσματα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου, την ώρα που επαγγελματικές ενώσεις και συνδικάτα καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Γερμανία [της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη]
Μαδρίτη, Ισπανία [Reuters]

Συναγερμός στην Ελβετία: 1.046 κρούσματα σε μια μέρα, κινητοποιείται η πολιτοφυλακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: