Κλείνουν τα σχολεία στην Λευκωσία: Αναστολή μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου-Όλα τα μέτρα

File Photo: Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Κλείσιμο σχολείων στην Επαρχία Λευκωσίας, απαγόρευση εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς και ακύρωση όλων των μαζικών εκδηλώσεων, συναυλιών και παρελάσεων είναι μερικά από τα μέτρα που αποφάσισε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Η συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, διήρκεσε πέραν των 4 ωρών, ενώ αποφασίστηκε παράλληλα η επέκταση της αναστολής της λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι ο Υπουργικό Συμβούλιο, αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα κατάσταση, έχει αποφασίσει να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων μέχρι την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 18 Μαρτίου.

Ακόμη, είπε ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι τις 31 Μαρτίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό αφορά και τον εκκλησιασμό, εφόσον πρόκειται για συνάθροιση άνω των 75 ατόμων, ενώ είπε ότι για το θέμα ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ακυρώνονται όλες οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναυλίες, παρελάσεις σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων», συνέχισε ο κ. Ιωάννου, διευκρινίζοντας ότι οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία θεατών.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει διατάγματα, βάσει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, αναλόγως των εξελίξεων, οι οποίες παρακολουθούνται από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή σε ημερήσια βάση.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών, όπως εκδώσει σχετική εγκύκλιο σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία, που όπως είπε αφορά επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, συνεδρίες και άλλα θέματα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανασταλεί για 3 ημέρες η λειτουργία των σχολειών στην περιοχή Λευκωσίας, εκτός από κάποια που βρίσκονται σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.

«Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που γίνονται σχετικά με ένα συγκεκριμένο κρούσμα και καθαρά για προληπτικούς λόγους κρίθηκε προτιμότερο για 3 ημέρες να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, δημοσίων και ιδιωτικών» είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα γίνουν επαφές και συνεννοήσεις σε σχέση με το τί μπορεί να γίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κατάλογος των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που επηρεάζονται, θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας εντός της ημέρας.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανασταλεί η λειτουργία σε κάποια απομακρυσμένα σχολεία, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μέτρο πρόληψης, το οποίο θ ισχύσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων, όπως γενικότερα κάνουμε, θα επανεξετάσουμε το τί πρέπει να γίνει» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι οι συστάσεις προς τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία είναι να υπάρξει ψυχραιμία, ενώ οποιαδήποτε γεγονότα έρχονται στην αντίληψή τους θα πρέπει να αναφέρονται στις διευθύνσεις των σχολείων και ακολούθως στο Υπουργείο Παιδείας.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο είναι ενήμερος για την αναστάτωση που προκλήθηκε σε διάφορα σχολεία την Τρίτη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας είναι πολύ συγκεκριμένες και ισχύουν για όλους, είτε είναι γονείς, είτε δεν είναι γονείς και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστάτωσης». Είπε ότι δεν έχει υπόψη του να έχουν διώξει παιδιά από σχολεία, ενώ ανέφερε ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εξετάζονται όσοι παρουσιάζουν κάποια προβλήματα υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννο,υ αναφέρθηκε εξάλλου και στο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, που αφορά 64χρονο, λέγοντας ότι «γίνεται ένας κανιβαλισμός στα ΜΜΕ για τον συγκεκριμένο γιατρό και αυτό αδικεί και τον ίδιο». Είπε ακόμη ότι είναι εκατοντάδες τα άτομα που πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή μαζί του και η εξέταση των δειγμάτων θα πάρει κάποια 24ωρα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, για να περιοριστεί το ενδεχόμενο πιθανής εξάπλωσης στην Επαρχία Λευκωσίας έχει αποφασιστεί το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά τα σχολεία. Είπε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις να κλείσουν σχολεία και σε άλλες επαρχίες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν έχουν παρθεί μέτρα για στρατόπεδα.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, λέγοντας ότι είναι πολύ μικρή η λίστα των επαφών του 25χρονου, που αφορά 2-3 άτομα, καθώς είχε ο ίδιος είχε αυτοπεριοριστεί. Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν έγινε τεστ στον 25χρονο, όπως λέχθηκε, καθώς δεν είχε συμπτώματα όταν ήρθε από την Ιταλία.

Σε ότι αφορά την εξέταση των πιθανών κρουσμάτων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τη Δευτέρα κλήθηκαν στο ΓΝ Λευκωσίας όλοι οι επαγγελματίες υγείας που είχαν έρθει σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, μαζί με τα συγγενικά πρόσωπα και τους ασθενείς στους θαλάμους αριθμούσαν 152 δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στο ΙΝΓΚ. «Τα πρώτα 37 δείγματα έχουν ολοκληρωθεί, ήταν αρνητικά και περιμένουμε μέχρι αργά το απόγευμα να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι βάσει του πρωτοκόλλου έχουν δοθεί οδηγίες στις στενές επαφές να αυτοπεριοριστούν για 14 ημέρες, ενώ ελέγχονται και όλοι οι υπόλοιποι που ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και αφορούν εκατοντάδες άτομα.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε το Υπουργικό για τις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους χώρους όπου μεταφέρονται τα ύποπτα κρούσματα είπε ότι «έχουμε εξεύρει τους χώρους, αν και εφόσον χρειαστεί θα εξεύρουμε και άλλους χώρους». Είπε πάντως ότι στις πλείστες χώρες, ο κόσμος αυτοπεριορίζεται στο σπίτι του. Κάλεσε επίσης τον κόσμο που επισκέφτηκε κατά τις τελευταίες 14 ημέρες χώρες με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού ή που παρουσιάζει τα συμπτώματα, να καλεί στο 1420.

Είπε πάντως ότι η τηλεφωνική γραμμή 1420 δεν είναι κέντρο πληροφοριών ενώ από τη Δευτέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι γραμμές έχουν μπλοκάρει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει ο κόσμος που το χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά την 48ωρη απαγόρευση του επισκεπτηρίου και την ακύρωση ραντεβού και χειρουργείων στο ΓΝ Λευκωσίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα ληφθεί απόφαση προς το τέλος της διορίας. Είπε επίσης ότι αντί για το φαρμακείο του νοσοκομείου, ο κόσμος μπορεί να αποταθεί σε ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά και στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου. Για συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων που πιθανόν να διατίθενται μόνο στο νοσοκομείο, θα γίνονται διευθετήσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα αφορούν και τον εκκλησιασμό, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι «απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων, άρα απαγορεύεται», ενώ είπε ότι «είναι ποινικό αδίκημα αν γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις άνω των 75 ατόμων». Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσε.

«Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται εγρήγορση, προσοχή από όλους» είπε και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας. Κάλεσε ακόμη τον κόσμο που ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα να καλέσει το 1420 ενώ διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Τα μέτρα είναι προληπτικά και δεν χρειάζεται να προκληθεί αχρείαστος πανικός στον κόσμο, είπε. Ανέφερε τέλος ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και την κοινωνική ευθύνη που έχουν και να τηρούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, ενώ υπάρχουν και ποινές για όσους τα αθετούν.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Εννέα άτομα σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους στα κατεχόμενα: Αναβάλλονται οι ψευτο-“προεκλογικές” εκδηλώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: