Κλινική δοκιμή πειραματικού εμβολίου στο Σιάτλ και 80 εκ. ευρώ από την ΕΕ στην CureVag 80 για ανάπτυξη

File Photo: Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε σήμερα στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε χρηματοδότηση στην εταιρία CureVac για την κλιμάκωση της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Σε αυτήν την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

«Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η δοκιμή θα πρέπει να περάσει και από άλλες φάσεις προκειμένου να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για τον άνθρωπο. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12-18 μήνες μέχρι να διατεθεί στην αγορά το εμβόλιο, εφόσον όλα πάνε καλά.

Το εμβόλιο αυτό αποκαλείται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες των NIH σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna που εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Στη χρηματοδότηση της δοκιμής συμμετείχε επίσης ο Συνασπισμός για την καινοτομία και την προετοιμασία για επιδημίες.

“Η δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για να αποφύγουμε την προσβολή από τον SARS-CoV-2 είναι προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία”, είπε ο Άνθονι Φαούτσι, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων. “Αυτή η πρώτη φάση της έρευνας, που ξεκίνησε σε χρόνο ρεκόρ, αποτελεί ένα βασικό βήμα για να πλησιάσουμε σε αυτόν τον στόχο”, πρόσθεσε.

Η Κομισιον προσφέρει στην CureVag 80 εκ.ευρώ για να αναπτύξει εμβόλιο

Η Κομισιόν προσέφερε χρηματοδότηση ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στην γερμανική εταιρία CureVac από το Tübingen, για την κλιμάκωση της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Η CureVac, που ιδρύθηκε το 2000, είναι μια γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για να ξεπεράσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χρήση εμβολίων: την ανάγκη να διατηρούνται σταθερά χωρίς ψύξη. Η τεχνολογία του εμβολίου βασίζεται σε μόρια αγγελιαφόρου RNA (mRNA) που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνολογία δίνει υποσχέσεις για ταχεία ανταπόκριση στο COVID-19. Εάν αποδειχθεί, εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραχθούν με χαμηλό κόστος σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής CureVac. Η CureVac έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου COVID-19 και εκτιμά ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο του 2020.

Η Κομισιόν αναγνώρισε τη δυνατότητα της CureVac “να αναπτύσσει εμβόλια, σωτήρια σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη ασφαλή και οικονομικά προσιτά ήδη από το 2014”, όταν η CureVac έλαβε το πρώτο βραβείο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από σχετικό χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ. Το βραβείο προοριζόταν για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της τότε πρωτοποριακής ιδέας. Τώρα η Κομισιόν και η ΕΤΕπ ενισχύουν από κοινού τις προσπάθειές τους για την παροχή των απαραίτητων μέσων στην CureVac, εκμεταλλευόμενοι τη μακροχρόνια και εποικοδομητική συνεργασία τους με χρηματοπιστωτικά μέσα που προορίζονται για την υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, όπως το InnovFin του Horizon 2020 και ειδικότερα τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις λοιμώδεις νόσους.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Μαρίγια Γκάμπριελ συζήτησαν με τη διοίκηση της CureVac μέσω τηλεδιάσκεψης. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Αμπρουάζ Φαγιόλ, συμμετείχε επίσης. Η στήριξη θα λάβει τη μορφή εγγύησης της ΕΕ για ένα δάνειο της ΕΤΕπ το οποίο αξιολογείται επί του παρόντος, το οποίο “θα είναι ταυτόσημο, στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τη χρηματοδότηση της λοιμώδους νόσου του InnovFin στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020”.


Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ του Αθανάσιου Αθανασίoυ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, Βέλγιο, Βρυξέλλες

Στους 7.000 οι νεκροί από τον φονικό Covid-19, παγκοσμίως: 175.530 κρούσματα σε 145 χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: