Καταγγελία για μεγάλης κλίμακας παραπληροφόρηση μέσω του Facebook: Ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας

File Photo: O πρόεδρος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. EPA, YOAN VALAT




Αναλυτικό δημοσίευμα του Mark Scott στο Politico επικεντρώνεται σε θεωρίες συνωμοσίας, ψευδείς επιστημονικές πληροφορίες και συνδέσμους που οδηγούν σε διαδικτυακές απάτες μέσω του Facebook.

Και αυτό, παρά τις γιγάντιες προσπάθειες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να περιορίσει την παραπληροφόρηση σε σχέση με τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας αυστηρότερα μέτρα, τα οποία στηρίζονται σε αυτόματες διαγραφές επιβλαβούς περιεχομένου με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι προσπάθειες όμως αυτές είναι μερικές, διότι οι άνθρωποι που θα έκαναν αυτή τη δουλειά, βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό λόγω του ιού. Αυτές οι ψευδείς ειδήσεις- που συχνά προκαλούνται από την «πείνα»  των ανθρώπων να βρουν ακριβείς πληροφορίες για τον COVID-19 – διαμοιράζονται στις λεγόμενες ιδιωτικές ομάδες, ή σε ενότητες στις οποίες συμμετέχει κανείς μόνο μετά από πρόσκληση, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κερδίσεις χιλιάδες συμμετέχοντες.

Σε αντίθεση με τα προσωπικά facebook feeds, οι ιδιωτικές ομάδες έχουν μικρή ή καθόλου επίβλεψη από το Facebook.

Σε έρευνα του Politico τις περασμένες δύο εβδομάδες, σε τριάντα από αυτές τις ιδιωτικές ομάδες, αναδείχθηκαν δεκάδες παραδείγματα με ψέματα, μισές αλήθειες και φήμες που κυκλοφορούν σε διάφορες γλώσσες με στόχο το κοινό Ευρώπης και ΗΠΑ. 

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την κλίμακα της παραπληροφόρησης, εκτιμάται από ειδικούς ότι είναι αρκετά μεγάλη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν  αξιόλογες αποδείξεις για συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης που θα μπορούσαν να υποστηρίζονται από κράτη, αξιωματούχοι ωστόσο έχουν επισημάνει χαμηλή δραστηριότητα από ακτιβιστές που συνδέονται τόσο με το Πεκίνο, όσο και με τη Μόσχα. 

O Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg δήλωσε ότι η εταιρεία του λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσει την παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου σε σχέση με τον COVID-19, διότι αντιπροσωπεύει άμεση απειλή για τη ζωή.

Πρώτη η Μαυραγάνη στο OPEN στο δυναμικό κοινό την Κυριακή: Στα ίσια με τον Αυτιά και στο σύνολο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: