ΥΠΟΙΚ: Στα €450 εκ. η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του πακέτου μέτρων για COVID-19

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.ΓΤΠ/Χ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Στα €450 εκατομμύρια θα ανέλθει η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του πακέτου στήριξης που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ άλλα €250 εκ. που δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση, θα στοχεύουν στην τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων τους επόμενους δύο μήνες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η οικονομία της Κύπρου, όπως και όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις του κορωνοιού, ενός ιού που δεν γνωρίζει σύνορα, προσθέτοντας ότι «το εύρος των συνεπειών αυτής της πρωτοφανούς και μη αναμενόμενης κρίσης δεν μπορεί στο παρόν να προβλεφθεί, ενόσω  η κατάσταση βρίσκεται υπό εξέλιξη».

«Γίνονται όμως όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μετριασθούν όπου είναι δυνατόν οι συνέπειες», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «τα νέα μέτρα, συνεπάγονται σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και δοκιμάζουν τις συλλογικές μας αντοχές».

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι αυτή την ώρα που η οικονομία βιώνει τους πιο σημαντικούς κραδασμούς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε ενώπιον μας ώστε να μπορέσουμε αυτή την δύσκολη ώρα των επόμενων μηνών, της κρίσης, όπως σημείωσε, «να παρέχουμε ένα αποτελεσματικό και δυνατό δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους εργαζόμενους, να στηρίξουμε την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων μας και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας μας».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα για τις σημαντικές τους προτάσεις, προσθέτοντας ότι «όλες οι διαβουλεύσεις έχουν γίνει στο πλαίσιο των εργασιακών θέσμιων».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ανάμεσα στα μέτρα θα υπάρχει πρόνοια για ενίσχυση του τομέα της υγείας με 100 εκ. ευρώ, για καταπολέμηση της πανδημίας σε περίπτωση που θα χρειαστεί τα οποία θα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, απασχόληση πρόσθετου ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού για αποτελεσματικότερη και αμεσότερη ανταπόκριση στο έργο που καλούνται να διεκπεραιώσουν.

Επίσης, θα υπάρχει πρόνοια για ενίσχυση σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή, ενίσχυση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, ενίσχυση του Κέντρου Ασθενοφόρων και της Υπηρεσίας 1420 και για μη καταβολή της πρόσθετης καταβολής στο ΓΕΣΥ που προγραμματίζεται την 31η Μαρτίου 2020 για δύο μήνες από εργοδότες, εργαζόμενους και το κράτος,  για ενίσχυση του τομέα υγείας στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού και για μη επηρεασμό των εισοδημάτων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Ανέφερε ότι «δεν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή της 2ης Φάσης του ΓΕΣΥ και σημείωσε ότι σε περίπτωση που παρουσιαστούν αυξημένες ανάγκες για την εφαρμογή της 2ης Φάσης του ΓΕΣΥ θα καλυφθούν από το κράτος.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην προσωρινή αναστολή για δύο μήνες της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις, των οποίων ο κύκλος εργασιών τους δεν ήταν μεγαλύτερος από 1 εκ. ευρώ σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2019 και επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος των εργασιών μειώθηκε πέραν του 25%, χωρίς την επιβολή οποιονδήποτε επιβαρύνσεων.

Ανέφερε ότι θα γίνουν διευθετήσεις έτσι ώστε οι οφειλές να καταβάλλονται σταδιακά, μέχρι την 11η Νοεμβρίου 2020 και σημείωσε πως αυτό το μέτρο αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και είναι περίπου 240 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών και από 9% σε 7% για περίοδο τριάμισι μηνών, αμέσως μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας προς ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τόνωση της κατανάλωσης, με κόστος 70 εκ. ευρώ.

Για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις διευκολύνσεων για όσους έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το επίδομα παραμονής φοιτητών στο εξωτερικό, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «παρέχεται επίδομα ύψους 750 ευρώ για κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού που δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρο την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, με κόστος 15 εκ. ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στην παράταση για δυο μήνες της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όσους είχαν υποχρέωση να το πράξουν μέχρι την 31.3.2020, με νέα προθεσμία τις 31.5.2020, αλλά και στην αναστολή της απαίτησης κατακράτησης εγγυήσεων στα πλαίσια συμβάσεων κράτους και ιδιωτικού τομέα για προμήθειες υπηρεσιών ή προϊόντων που θα καθυστερήσουν λόγω της κρίσης. Σημείωσε πως το μέτρο ήδη εφαρμόζεται.

Αναφορικά με την στήριξη για ανάκαμψη του τουρισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι δίδονται πρόσθετες πιστώσεις €11 εκ. για υλοποίηση δράσεων στήριξης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2020, σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες  και Οργανωτές Ταξιδίων, καθώς και δράσεων για ενίσχυση της προσέλκυσης τουριστών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020– Μαρτίου 2021.

Αναφέρθηκε επίσης στην εισαγωγή Πλαφόν στις τιμές προϊόντων προσωπικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά υγρά, σαπούνια κλπ) για να αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Τραπεζικός τομέας

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΕΚΤ έχει ήδη μελετήσει μέτρα και με συνδρομή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προς στήριξη των τραπεζικών χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι στα πλαίσια των νέων μέτρων, τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα με σημαντικά ευνοϊκούς όρους.

«Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την ΕΚΤ αφορούν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των αποθεμάτων κεφαλαίων, που για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες υπολογίζονται πέραν του 1,3 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξετάζει περαιτέρω μέτρα τοπικού χαρακτήρα τα οποία θα ανακοινωθούν από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δημόσια υπηρεσία και ευρύτερος δημόσιος τομέας

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Δημόσια Υπηρεσία και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι υπηρετούντες στην εκπαιδευτική υπηρεσία για τον ερχόμενο μήνα, από την Τρίτη 17/03/2020, θα εργάζεται όπου είναι δυνατόν από την οικία τους και με προσωπικό ασφαλείας για επείγοντα θέματα και εξυπηρέτηση των πολιτών για έκτακτες ανάγκες

Της πιο πάνω ρύθμισης εξαιρούνται οι ουσιώδεις Υπηρεσίες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί θα καθορίσουν τις ανάγκες του Υπουργείου τους και των Τμημάτων τους για σωστό προγραμματισμό των εργασιών.

Όσον αφορά την Εκπαιδευτική Υπηρεσία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έχει εξουσιοδοτηθεί να εκπονήσει πρόγραμμα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες για όσο διαρκεί η μη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, με στόχο μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας να αντιμετωπιστεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

«Ανεξαρτήτως των όσων έχουν αναφερθεί πιο πάνω και με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλλονται, οι υπηρετούντες στη Δημόσια Υπηρεσία, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία θα υποχρεούνται εφόσον δεν ευρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία ή σε κατ’ οίκον εργασία, εφόσον κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλους τομείς εάν κριθούν αναγκαίοι», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΧΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Από την Τρίτη ξεκινά ο σχεδιασμός για εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το υπ.Παιδείας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: