Εικόνες ντροπής και θανάτου στη Νέα Υόρκη: Το πένθος θα είναι μεγάλο και στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

File Photo: Πάνω από 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι στη Νέα Υόκρη. EPA, Peter Foley




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Θα μας βασανίζει για πάντα η σκέψη ότι πέθανε μόνος του, χωρίς να τον αποχαιρετίσουμε» ανέφερε στο CNN η Marya Patrice Sherron, αδελφή του 48χρονου Kious Kelly, ο οποίος μπορεί να ήταν ο πρώτος νοσοκόμος που πέθανε στη Νέα Υόρκη από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας εξάλλου στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η κ. Sherron τόνισε ότι «ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Είμαι θυμωμένη. Ήταν υγιής».

Οι συνάδελφοί του στο νοσοκομείο Mount Sinai (West) στο Μανχάταν, που θεωρείται από τα κορυφαία της αμερικανικής μεγαλούπολης, είναι επίσης θυμωμένοι. Με αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται αγανακτισμένοι επειδή δεν έχουν επαρκή προστατευτικό ρουχισμό και μάσκες.

  • Στο ίδιο νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύτριες φόρεσαν μαύρες σακούλες απορριμμάτων για να προστατευτούν από τον επικίνδυνο μεταδοτικό ιό. Η ασυνήθιστη σκηνή τεκμηριώθηκε σε μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου, αναδεικνύοντας τη γύμνια του πανάκριβου συστήματος υγείας.

Αυτή την στιγμή δεκάδες γιατροί (ανάμεσά τους και μερικοί ομογενείς), μέλη του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και πολλοί είναι διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η παραπάνω εικόνα αποτυπώνει την τωρινή τραγική κατάσταση στην πόλη μας, στην «πρωτεύουσα του κόσμου», που έγινε πια σημείο αναφοράς της πανδημίας, αλλά και εικόνων ντροπής και μιας τριτοκοσμικής ανεπάρκειας.

Οι μαχητές της πρώτης γραμμής στέλνονται στο μέτωπο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και προσθέτονται στον κατάλογο των χιλιάδων ασθενών και θυμάτων του κορωνοϊού.

Μπροστά στο ιατρικό κέντρο Jacobi στο Μπρονξ διαμαρτυρήθηκαν νοσοκόμες κρατώντας πλακάτ γιατί κινδυνεύει η ζωή τους από την έλλειψη προστατευτικών μασκών, γυαλιών, γαντιών και στολών.

Στο νοσοκομείο Έλμχερστ στο Κουίνς, όπως και σε άλλα νοσοκομεία στις πέντε περιφέρειες της Νέας Υόρκης, εξελίσσονται συγκλονιστικές σκηνές.
Ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς ασθενείς και φορτηγά ψυγεία μεταφέρουν νεκρούς.

  • Όπως αποδεικνύεται με τον πιο φρικτό τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εντελώς απροετοίμαστες για μια τέτοια πανδημία σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό επίπεδο, ενώ η αργοπορημένη αντίδραση του προέδρου Τραμπ και οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του κάνουν καθημερινά πιο δύσκολο το περιβάλλον για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν «προειδοποιήσεις» από εμφανίσεις πανομοιότυπων ιών στο παρελθόν, δεν υπήρχε συγκροτημένο σύστημα (όπως και στα περισσότερα κράτη) για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού. Ακόμα και μια επιστημονική επιτροπή εθνικής ασφάλειας που είχε δημιουργηθεί από τον προκάτοχό του, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου την είχε καταργήσει.

Επιπλέον, από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχουν διατεθεί τρισεκατομμύρια δολάρια σε αντιτρομοκρατικά προγράμματα, που, υποτίθεται θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν και μια συνολική προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών και ολόκληρου του Έθνους για την πιθανότητα επίθεσης μέσω ενός «έξυπνου» δολοφονικού ιού.

Η πιο δυσάρεστη εξέλιξη των εγκληματικών αδυναμιών, πολιτικών και αποφάσεων που αφορούν το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ είναι τα όσα συμβαίνουν τώρα σε φημισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία και σε ελάχιστα εναπομείναντα δημόσια, με τις τρομερές ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, νοσοκομειακές κλίνες, αναπνευστήρες και προστατευτικό υλικό για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

  • Η Νέα Υόρκη πληρώνει βαρύ τίμημα στην πανδημία λόγω ενός προδομένου συστήματος υγείας και απουσίας ενός σχεδίου δράσης που θα έπρεπε να ήταν έτοιμο από καιρό. Φεύγουν άδικα άνθρωποι -διαφόρων ηλικιών- που θα μπορούσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Κι όσο περνάνε τα μερόνυχτα αυξάνεται ο αριθμός γνωστών μας προσώπων που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Το πένθος θα είναι μεγάλο και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ο κορωνοϊός, οι νυχτερίδες και οι διάφοροι ισχυρισμοί: Διεθνές έγκλημα με πιθανούς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: