Η Βολιβία αποφάσισε την αναβολή των προεδρικών εκλογών του Μαΐου: Ο πρώτος θάνατος από κορωναϊό στη Χιλή

Η εκτελούσα χρέη προέδρου της Βολιβίας, Jeanine Anez, απευθύνεται στο λαό για το θέμα του κορωναϊού. EPA, STR
Οι προγραμματισμένες για τις 3 Μαΐου προεδρικές εκλογές στη Βολιβία που είχαν στόχο να βγάλουν τη χώρα από την μετεκλογική κρίση που την κλονίζει περισσότερο από πέντε μήνες, αναβάλλονται λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ανώτατο εκλογοδικείο.

Η εκλογική αρχή υπογράμμισε πως επιθυμεί «έναν ευρύ και πλουραλιστικό διάλογο με όλες τις πολιτικές ομάδες» με σκοπό «να καθοριστεί μια νέα ημερομηνία» εκλογών.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά την απόφαση της μεταβατικής βολιβιανής κυβέρνησης να θέσει τη χώρα σε καραντίνα από την Κυριακή σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 19 κρούσματα του ιού, χωρίς θάνατο.

Οι Βολιβιανοί θα προσέρχονταν στις κάλπες στις 3 Μαΐου για να εκλέξουν διάδοχο του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, εγκατέλειψε τη Βολιβία για το Μεξικό μετά την παραίτησή του τον Νοέμβριο, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της συντηρητικής αντιπολίτευσης και βίαιων επεισοδίων και υπό την πίεση των ένοπλων δυνάμεων, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Κατόπιν κατέφυγε στην Αργεντινή, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Οι επερχόμενες εκλογές, στις οποίες δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Μοράλες, θα εκλέξουν αρχηγό του κράτους, αντιπρόεδρο, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, η ψηφοφορία θα διεξαγόταν στις 14 Ιουνίου.

Η πλειοψηφία των οκτώ προεδρικών υποψηφίων είχε προτείνει την αναβολή των εκλογών και τα πολιτικά κόμματα είχαν αναστείλει τις δημόσιες δραστηριότητές εξαιτίας της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο υποψήφιος για την προεδρία με το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος Μοράλες και ο κεντροδεξιός υποψήφιος Κάρλος Μέσα, ήθελαν, ωστόσο, να διεξαχθούν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Λουίς Άρσε προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 33,3%, ενώ ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα (18,3%) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες (16,9%).

  • Ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στη Χιλή

Μια 83χρονη γυναίκα πέθανε το Σάββατο στη Χιλή από τον ιό Covid-19. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στην επιδημία του κορονοϊού σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

“Πενθούμε τον πρώτο θάνατο στη Χιλή από τον Covid-19. Μια 83χρονη γυναίκα”, έγραψε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η Χιλή έχει καταγράψει 537 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων 33 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Η πρωτεύουσα πλήττεται ιδιαίτερα με 359 κρούσματα.

Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο καραντίνας, αλλά οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας.

Πληροφροίες από AFP-Reuters-dpa μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λα Πας, Bolivia – Σαντιάγο, Chile

Ο Μακρόν απείλησε τον Μπόρις Τζόνσον: Κλείνω τα σύνορα αν δεν λάβεις αυστηρά μέτρα εναντίον του ιού…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal