Η Τουρκία εργαλειοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες, είπαν Συλλούρης και Τασούλας

File Photo: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Για εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από την Τουρκία έκαναν λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης και ο Έλληνας ομόλογος του, Κώστας Τασούλας, κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα.

Ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για μια περίοδο, όπου οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας είναι γεμάτες ένταση αλλά και αποφασιστικότητα, και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με έναν Κύπριο πολιτικό θυμίζει ότι αυτή η αποφασιστικότητα είναι γνώριμη στον ελληνισμό.

«Μπορεί το Κυπριακό να βρίσκεται σε φάση καθήλωσης, όμως η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται αμείωτη. Στην Ελλάδα δείξαμε ότι όταν υπάρχει ενότητα και αποφασιστικότητα αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και η σημερινή τουρκική θηριωδία, όπου δυστυχισμένοι άνθρωποι εργαλειοποιούνται για να εισβάλουν στη χώρα. Το αντιμετωπίζουμε με τη γνωστή ελληνική αποφασιστικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σήμερα «όλη η θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχάρη την Ελλάδα γιατί λειτούργησε ως ασπίδα αξιών, μη επιτρέποντας την εργαλειοποίηση αυτή».

Τέλος, ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως διακινητής μεταναστών και προσφύγων και υπογράμμισε ότι αυτή η προκλητικότητα αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα. «Με την ίδια αποφασιστικότητα στεκόμαστε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης έκανε επίσης λόγο για εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από την πλευρά της Τουρκίας. «Η Τουρκία θα μας αναγκάσει να βρούμε νέους όρους για τις θηριωδίες. Παλιότερα ήταν οι γενοκτονίες λαών. Σήμερα χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως ανθρώπινο δόρυ», σημείωσε ο ίδιος.

Συνεχάρη, επίσης, όλους τους Έλληνες καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι αυτή την απειλή.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι 45 χρόνια μετά την εισβολή, η Τουρκία επιχειρεί έναν νέο εποικισμό της Αμμοχώστου και της Μόρφου. «Η παράταση που ζήτησαν για τις συνομιλίες δεν ήταν καθόλου αθώα. Ήταν επιχείρηση δημιουργίας νέων τετελεσμένων», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ηγηθούν μιας νέας αντίληψης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Μια αντίληψη συνεργασίας, ανάπτυξης και ειρήνης των κρατών της περιοχής με πρωταγωνίστριες την Κύπρο και την Ελλάδα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης/ΓΒΑ
Αθήνα, Ελλάδα

Η Τουρκία δείχνει τις επεκτατικές της προθέσεις στην Αμμόχωστο και το Αιγαίο δήλωσε ο Αγγελίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: